Zašto satovi u reklamama pokazuju isto vreme?

Zašto satovi u reklamama pokazuju isto vreme?

Nadam se da ovaj blog čitate u svom domu ili radnom mestu. Ako je tako, ispružite palac, baš kao na ovoj slici:

Grad Nis, Vesti iz Nisa, Vesti Nis

Ako ste na javnom mjestu, isprobajte ovaj test malo kasnije, ionako ćete sve saznati u nastavku. 🙂

Vratimo se palcu… Gledajte u vaš palac, budite fokusirani. Dok gledate u palac, vidite li okolinu, predmete i ljude oko palca? Ako imate normalan vid, vidite sve navedeno, ali je slika mutna. Ovaj eksperiment opisuje vaše vidno polje – veličine nokta na palcu. To je vaš centralni vid.

KAKO IZGLEDA VIDNO POLJE U TV REKLAMI?

Idemo da vidimo kako eksperiment s palcem izgleda u TV reklami. Evo kako je izgledala scena u TV reklami iz perspektive prosečnog gledaoca dok smo je pratili eye-tracking tehnologijom; ovo je vaš centralni vid:

*Zbog zaštite autorskih prava originalne reklame korišćene za ovaj eksperiment, primeri vizuala su ogledni.

A ovako izgleda cela scena:

*Zbog zaštite autorskih prava originalne reklame korišćene za ovaj eksperiment, primeri vizuala su ogledni

Zašto vam pokazujem ove primere? Dva su razloga za to:

  1.  važnost svakog detalja u vašim marketinškim materijalima
  2.  uloga perifernog vida u marketingu

ZAŠTO SATOVI U REKLAMAMA POKAZUJU ISTO VREME?

Ovaj detalj vam je sigurno promako (osim ako se bavite izradom reklama ili potrošačkom psihologijom), ali većina satova u reklamama pokazuje isto vreme – 10:10. Razlog?

Kazaljke su postavljene kao smajli ili kako znak kvačice koji asocira na afirmativnu poruku.

promosapiens-blog-zasto-satovi-u-reklamama-pokazuju-isto-vrijeme-5

Reći ćete: “Glupost, uopšte ne izgleda kao smajli”.

Istraživanje je pokazalo da sat postavljen na 10:10 utiče na pozitivnu emociju i nameru kupovine, a efekat zadovoljstva je bio jači kod ženskih nego kod muških ispitanika. I da, ispitanike je sat u ovoj poziciji asocirao na smajli. 🙂

ŠTA AKO NE GLEDAM U SAT?

Lako moguće, videli smo na gore navedenom primeru TV reklame kako funkcioniše naš centralni vid. Ali, nemojte zaboraviti da postoji i periferni vid. Istraživanja su pokazala da su dovoljna 23 izlaganja brenda perifernom vidu kako bismo stekli pozitivan utisak o brendu.

Naše vidno polje pokriva otprilike 170 stepeni od čega na periferni vid otpada 100 stepeni.

Centralnim vidom fokusirani ste na detalje, a perifernim vidom na okruženje u kojem se nalazite. Evolucijski, periferni vid nam pomaže da detektiramo opasnost.

KAKO DODATNO ISKORISTITI OVE INFORMACIJE?

Vodite računa koja područja interesa želite istaknuti u vašem reklamnom materijalu ili reklami. Pazite da postavite logotip na mesto gde će ga gledaoci/čitataoci moći jasno primetiti i da kontekst poruke u tom trenutku (a pričam o milisekundama) bude afirmativan za vaš brend.

Ljudsko lice, a posebno oči imaju gotovo hipnotički učinak na publiku, evolucijski smo programirani da detektujemo druga bića; vodite računa gde gledaju osobe u vašim reklamama i odvraćaju li pažnju od bitne poruke.

I za kraj – nemojte zanemarivati važnost perifernog vida u bilo kojem segmentu marketinga. Neke stvari možda nisu u vašem fokusu, ali vaš mozak besprekorno radi svoj posao i sprema sve u vašu podsvest.

Autor: Dalibor Šumiga

Global Digital Clinik