Najlepše plaže i najveće atrakcije Boke kotorske

Boka kotorska, najveći zaliv Jadranskog mora, zbog svoje bajkovite lepote prozvana je „nevestom Jadrana”. More koje deli Balkansko od Apeninskog poluostrva je pod liticama Lovćena i Orjena napravilo spektakularne vijuge: Hercegnovski zaliv, Kumborski tesnac, Tivatski zaliv, Verige, Risanski i Kotorski zaliv. Na obalama su se razvila mesta koja su bila dom poznatih moreplovaca, a danas su najpopularnije turističke destinacije. Reč je o Kotoru, Tivtu, Herceg Novom i brojnim drugim manjim gradićima, pravim biserima crnogorskog primorja. Kada vas put dovede u Boku, ne smete propustiti da obiđete ova mesta, okupate se na najlepših plažama i napravite fotografije sa vidikovaca koji oduzimaju dah. U nastavku teksta saznajte koje su to najlepše plaže i najveće atrakcije Boke kotorske.

Atrakcije Boke kotorske koje ne smete propustiti

Bez obzira na to da li dolazite na letovanje u Boku ili ste planirali obilazak van sezone, iskoristite vreme da posetite neke od najvećih atrakcija zaliva. Ukoliko ste ljubitelj lepih fotografija i volite da pozirate pred kamerom, ponesite više odevnih kombinacija. U slučaju da dolazite avionom i nemate dovoljno mesta u prtljagu, iskoristite moć koju imaju vakuum vreće. Neka vaše fotografije „gore” na društvenim mrežama, a vi se uvek setite čarobnih krajeva na obalama Jadrana kao što su Gospa od Škrpjela, Perast, Stari grad u Kotoru, Porto Montenegro i San Đovani tvrđava.

1.    Gospa od Škrpjela

Na veštačkom ostrvu napravljenom krajem 15. veka, meštani Perasta odlučili su da sagrade rimokatolički hram posvećen Bogorodici. Kamenje je nabacano oko hridi i podignuta kapela. Vremenom se površina ostrva povećavala nanosima kamenja i potapanjem barki i turskih brodova, tako da danas njegova površina iznosi oko 3.000 kvadrata. Glavna atrakcija je sama crkva Gospe od Škrpjela. Sigurno se sećate scene iz kultnog filma „Lajanje na zvezde” kada Filozof priča Danici o istoriji ovog predivnog mesta.

2.    Perast

Perast je gradić smešten nasuprot moreuza Verige, najužeg dela Bokokotorskog zaliva. Šetalište uz more, toranj Crkve presvete Bogorodice, brojne palate i padine brda Sveti Ilija čine ovo mesto inspirativnim kako za umetnike tako i da obične turiste.

3.    Stari grad u Kotoru

Duboko u „srcu zaliva”, okružen zidinama, nalazi se venecijanski Stari grad današnjeg Kotora. Kaldrmisane ulice, šarmantni restorani i suvenirnice, uz katedralu Svetog Tripuna, pravoslavnu crkvu Svetog Nikole, Pomorski muzej i Muzej mačaka, pravi su raj za turiste.

4.    Porto Montenegro

Jedna od najluksuznijih marina na Jadranu sa 450 vezova za jahte, rezidencijama, poslovnim prostorima i hotelom od 5 zvezdica poznata je kao „jadranski Monte Karlo”. U Porto Montenegru se iskrcavaju najpoznatiji svetski oligarsi sa svojih jahti, ali ga obilaze i regularni turisti kako bi osetili glamur.

5.    Tvrđava Svetog Ivana (San Đovani)

Koliko je samo lepa Boka kotorska, potvrđuje pogled sa jednog od najpoznatijih vidikovaca u Crnoj Gori, sa tvrđave Svetog Ivana iznad Kotora. Kada se uspenjete uz preko 1.400 stepenika imaće na dlanu Perast, Kotor i brdo Vrmac, iza koga se skriva Tivat.

Najlepše plaže Boke kotorske

Boka kotorska nije sinonim za peščane plaže pune beach barova. Skoro sve su male i šljunkovite ili betonske, ali izuzetno čiste. Jedina veća peščana plaža su Plavi Horizonti kod Radovića. Najlepše manje plaže su Kalardovo kod Tivta, Žanjice, Orahovac kod Kotora i Pecka (poznata po spotu za hit pesmu „Đe se kupaš”), a pravi biser Boke je Luštica Bay.

Ova luksuzna destinacija odaje utisak da ste na Azurnoj obali. Na plaži Chedi koja pripada istoimenom hotelu nalazi se bar The Rok u koji možete svratiti na piće. Plaža Marina pogodna je za aktivnu decu i sve one koji vole sportove na vodi. Na Veljoj Špilji nalazi se 21 Beach Club sa kristalno čistom vodom. Svi oni koji vole privatnost i ekskluzivnost, tu je Almara Beach Club. Na poluostrvu Luštica nalazi se rt Veslo u kome se možete kupati u prirodnom bazenu sa slanom vodom. U blizini su ostrvo Mamula i čuvena Plava špilja.

Boka kotorska ima još skrivenih bisera

Ako ste mislili da su veći gradovi i plaže sve što možete posetiti u Boki kotorskoj, varate se. Ona krije još mnoštvo bisera. Jedan od njih je malo ribarsko naselje Ljuta poznato po kamenim kućama, palatama i malenoj peščanoj plaži. Autentična arhitektura potiče iz perioda kada je Mletačka Republika vladala na ovim prostorima. Mesto Orahovac, smešteno na oko 5 km od Perasta, ime je dobilo po brojnim stablima oraha, a slavno je po svojoj floti od 28 brodova. Stoliv, mesto koje se nalazi na kraju poluostrva Vrmac, prima najmanje sunca u celoj Boki. Zato je pogodna za rast cveća kamelije. U čast ovih rozikastih cvetova svakog aprila održava se festival „Dani kamelije”.

Nećemo vam otkriti sve tajne Boke kotorske, već ćete, kada budete došli u ovo parče raja, sami spoznati svoja omiljena mesta.

Global Digital Clinik