Najlepša kupališta Srbije

Bazeni Horizont - printscreen
Bazeni Horizont - printscreen

Kada kalendarski dođu vreli letnji dan, jedini spas od nepodnošljivih vrućina jeste odlazak na neko kupalište, bezen ili jezero.

To je mnogo jeftinija varijanta od mora, naročito ako u svojoj okolini imate neko lepo kupalište.

Lepote Srbije se mogu otkriti na svakom ćošku, samo treba malo entuzijazma, volje, dobro društvo i vreli letnji dan će postati pravi odmor za dušu. Bilo da su u pitanju bazeni u Beogradu, Novom Sadu ili u nekom drugom gradu, kao i prirodna kupališta poput jezera, svakako iskoristite priliku da se rashladite i osvežite.

Najlepša kupališta Srbije čekaju samo na vas.

Ada Ciganlija Foto: adaciganlija.rs
Ada Ciganlija Foto: adaciganlija.rs
 1. Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je ime dobila po Lidu u Venceciji. Nalazi se ne severnom špicu Velikog ratnog ostrva i predstavlja glavno kupalište za stanovnike našeg glavnog grada. Godišnje ovu plažu poseti preko 300.000 kupača. Ovde se održavaju i razne manifestacije kako na vodi tako i na kopnu.

Atrakcije i razni vodeni sportovi na Adi nisu retka pojava. Za svakog posetioca se može naći omiljena zanimacija. Bilo da je to ležanje na udobnim ležaljkama i posmatranje zalaska Sunca, ili skijanje na vodi, ronjenje, vožnja rolera ili bajsa, dolaskom na Adu će svako kreativno ispuniti svoj dan.

Ada je jedno od najvećih i najbezbednijih kupališta u Evropi. Opremljeno je kompletnom infrastrukturom za ovaj vid turizma. Dolazak na ovo kupalište je moguć biciklističkom stazom, čamcima iz Bloka 70 kao i linijama Gradskog prevoza.

Na Adi Ciganliji se nalaze spasilačke službe, lekarske ambulante i policija, kako bi se svi posetioci osećali sigurno i prijatno.

Štrand
 1. Štrand

Novosadska plaža Štrand se smatra najlepšom plažom na Dunavu. Svoje kapije je prvi put otvorio davne 1911. godine i od tada Štrand predstavlja omiljeno mesto svih Novosađana. Prostire se na 7 hektara zelenih površina i skoro isto toliko peščanih.

Štrand za vreme leta poseti oko 15.000 kupača. Ukoliko volite debelu hladovinu i finu zelenu travu, možete se odmoriti ispod visokih stabala. Ljubitelji peska mogu uživati na plaži koja je peščana i čista, sa sitnim žutim peskom.

Ovde se često organizuju razne manifestacije od kojih su najpoznatije: „Dunavska regata TID“, „Novosadski triatlon“, razna takmičenja u odbojci, košarci, free-climbing-u. Na plaži se nalaze spasioci koji brinu o bezbednosti kupača, a tu je i dežurni lekar.

Ulaz na plažu Štrand se plaća 50 dinara.

Petrolend – Printscreen
 1. Aqua park Petroland

Kompleks tobogana, bazena, igrališta i plaža se nalazi u aqua parku Petrolend u Bačkom Petrovcu. Ovo je najveći turističko-zabavni park u Srbiji. Prostire se na 20 hektara, a na oko 8 hektara se nalaze vodene površine sa zabavnim atrakcijama.

Aqua park je prilagođen za svakoga kako za decu tako i za odrasle. Voda koja izvire iz dubine oko 800 metara, ima temperaturu oko 32 stepena. Kompleks Petrolend omogućava kupanje i tokom hladnijih dana, zbog prirodno tople vode.

Uživajte u bazenu sa talasima ili na „Divljoj reci“. Za decu je posebno napravljen Dečiji raj sa prskalicama, toboganima i raznim terenima. Najviši tobogan je King, visine od 18 metara u čijem spustu uživaju i mlađe i starije generacije.

Naravno kopleks je opremljen i sa raznim ugostiteljskim ponudama i pratećim uslugama. Radno vreme aqua parka Petroland je svaki dan od 10-19h.

Aqua park Jagodina - aquaparkja.rs
Aqua park Jagodina – aquaparkja.rs
 1. Aqua park u Jagodini

Smešten u najlepšem delu Jagodine, ovaj aqua park je izgrađen u okviru sportsko turističkog kompleksa potok „Đurđevo brdo“. Na 50.000 kvadratnih metara aqua park u svom kompleksu ima 98 bazena sa vodenim atrakcijama za decu i odrasle. Tu su tobogani, olimpijski bazen, tereni za mnoge sportove: fudbal, košarku, odbojku, rukomet i stoni tenis.

U sklopu aqua parka je i igralište za decu sa ljuljaškama i klackalicama. Celi kompleks je osvetljen reflektorima, tako da se ovde mogu održavati i noćne manifestacije i sportovi. Aqua park u Jagodini ima i razne objekte koji su potrebni za prijatniji odmor, jelo i osveženje.

Besplatan parking je obezbeđen za sve posetioce aqua parka. Kapacitet parkinga je 1200 automobila. Radno vreme parka je od 10h – 18h.

Belocrkvanska jezera - belacrkva.org
Belocrkvanska jezera – belacrkva.org
 1. Belocrkvanska jezera

Vojvodina pruža lepote prirode kakve se samo mogu sanjati. Jedno od njih su belocrkvanska jezera kojih ima ukupno šest. Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara… Jezera su nastala iskopavanjem šljunka. Voda u njima je zbog toga prozirno zelene vode, a plaže su peščane.

Jezera uglavnom imaju prirodno okruženje. Samo je Glavno jezero delimično betonirano i obezbeđeni su razni zanimljivi sadržaji kako na vodi tako i na obali. Ovde možete uživati u sportu na vaterpolo igralištu, a tu su i tuševi i razne skakaonice. Takođe na plaži se nalaze ležaljke i suncobrani na kojima posetioci mogu da se odmore.

Srebrno jezero, foto: Wikipedia
Srebrno jezero, foto: Wikipedia
 1. Srebrno jezero

Srebrno jezero se nalazi u severoistočnom delu Srbije u blizini Velikog Gradišta. Svoje ime je dobilo zbog pojave odsjaja na reci od sunca koje zalazi. Spuštajući svoje zrake, sunce ostavlja na površini jezera milion srebrnih iskrica.

Nivo vodostaja Srebrnog jezera je uvek niži od nivoa Dunava, zahvaljujući mnogobrojnim pumpama, koje pumpaju vodu u jezero i uvek je prisutan svež dotok vode.

Prolazeći kroz razne podzemne prirodne dine od peska, voda se filtrira, što dovodi do besprekorno čiste i bistre vode u jezeru. Ovde odmor pronalazi mnogo kupača, dok i pecaroši vole da borave na Srebrnom jezeru. Ulaz na plažu je besplatan.

Kragujevac - scpark.rs
Kragujevac – scpark.rs
 1. Otvoreni bazeni u Kragujevcu

Gradski bazen i jezero u Kragujevcu smešteni su u deo grada Šumarice. Kada je leto, veliki broj stanovnika Kragujevca se nalaze baš na ovom lokalitetu. Jezero sa okolinom je veoma lepo sređeno. Posetiocima je obezbeđena zabava na vodi uz korišćenje pedalina i sandolina, kao i sportskih terena.

U bezenu se nalazi deo za neplivače. Tu su i spasioci kao i služba za hitnu pomoć. Prateći objekti sa hranom i osveženjem su takođe ovde. Ulaz na bazen se plaća, dok je boravak na jezeru u Kragujevcu besplatan.

Borsko jezero - printscreen
Borsko jezero – printscreen
 1. Borsko jezero

Borsko jezero se nalazi u podnožju planine Crni Vrh, udaljeno 17 km od Bora. Nastalo je od planinskih jezera čiji je dalji tok zarobljen branom. Njegova nadmorska visina je 438 metara, a površina jezerske vode zauzima prostor od 30 hektara.

Ovo je omiljeno mesto većine Borana za vreme vrelih letnjih dana. Plaža je lepo uređena, a tu se nalaze i pešačke staze, sportski tereni kao i razni rekviziti za sportove na vodi. Na plavoj površini jezera se ogleda sva njegova okolna lepota. Zbog toga ovo kupalište predstavlja pravi biser Istočne Srbije.

Banja Vrujci - printscreen
Banja Vrujci – printscreen
 1. Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi nedaleko od Valjeva u opštini Mionica. Ova banja je još uvek u svom razvoju. U mestu se nalaze stari bazeni blizu hotela, sa izvorskom vodom i kanalima sa lekovitom vodom. Novi bazeni su nedaleko od centra banje. Novi kompleks čini pet bazena koji se prostiru na površini od 1,5 hektar.

U letnjem periodu banju Vrujci poseti veliki broj turista. Mazanje lekovitim blatom je od velikog značaja za ljude koji imaju probleme sa reumom. Blato nije preporučljivo za one koji imaju problema sa srcem.

Kampleks bazena u Vrujcima ima sve ono što je neophodno za ugodno proveden letnji dan. Tu su kafić, kiosk sa hranom i frižideri sa sladoledima. Vrujci su jedina banja u Srbiji koja je uvela masaže voćem, tako da ovde možete da uživate u relaks masažama tela malinom, lubenicom ili šljivom.

Ulaz na bazen se plaća 300 dinara za odrasle i 200 za decu, dok je iznajmljivanje ležaljki i suncobrana dodatnih 100 dinara.

Bazeni Junakovic - banja-junakovic.rs
Bazeni Junakovic – banja-junakovic.rs
 1. Bazeni Junaković

Bazeni banje Junaković nalaze se 4,5 kilometara od Apatina. Kompleks ima 10 otvorenih bazena sa temperaturom vode oko 32°C. Voda u bazenima je sa dubine od 700 matara. Ovi bazeni po svom kvalitetu spadaju u isti rang sa bazenima u banjama u Karlovim Varima i Harkanju.

Banja ima medicinske terapije za lečenje raznih vrsta reumatizama, ortopedskih problema, steriliteta i neuroloških problema. U kompleksu se nalazi još i osmostazna kuglana, četiri teniska terena, dve finske saune, teretana i zatvoreni bazen.

Ulaz na bazene Junaković se plaća 150 dinara, a za decu 50 dinara.

Bazeni Horizont - printscreen
Bazeni Horizont – printscreen
 1. Bazeni Horizont

Kompleks bazena Horizont se nalazi u Surduku, na Dunavu nedaleko od Slankamena. Prostire se na površini od 20.000 m2. Bazeni su osnovani sa profesionalnim graditeljima, tako da se pri gradnji vodilo računa o svakom detalju.

Kompleks ima pet otvorenih bazena, a svaki bazen je specifiča na svoj način. U nekima od njih se nalaze delovi sa đakuzijima, barom ili vodopadom. Dva bazena su predviđena za razne sportske igre, dok je jedan dečji.

Bazeni Horizont imaju mogućnost parkinga sa 400 mesata, kao i wellnes program, joga programe i mogućnost noćnog kupanja. Ulaz na bazen se plaća 500 dinara, a za decu 300 dinara. Ukoliko neko želi može da iznajmi VIP sadržaj što obuhvata dušek za tri osobe ili separe krevet.

Srbija u svojoj ponudi ima veliki broj najlepših kupališta. Bez obzira koji vid odmora volite i šta više preferirate da li bazene ili jezera, verujemo da će svako od vas naći pravo rešenje da se osveži za vreme paklenih letnjih dana.

Jedno je sigurno, najlepša kupališta Srbije za svakog posetioca nude samo ono najbolje iz svoje ponude.

Za naissus.info pripremila Irma Mićanović

 

Global Digital Clinik