Kako se osloboditi bolova u ledjima

Bol u ledjima

Bol u leđima se najčešće javlja između 30. i 55. godine, a ova bolest muči čak 80 odsto građana.

Bol u leđima je drugi najčešći razlog odlaska kod lekara, a čak najčešći uzrok radne nesposobnosti kod osoba starijih od 45 godina. Takođe, oko 15% bolovanja se poziva upravo na ovu tegobu. Kao nešto sa čime se često susrećemo i o čemu dosta čujemo, neretko nipodaštavamo značaj bola u leđima i zaboravljamo kakve krupne posledice može imati. Razne naučne studije i samo svakodnevno iskustvo nam potvrđuju da osobe koje pate od bola u leđima imaju lošiji kvalitet života od ostalih – sklonije su depresiji, bol u leđima često povlači opštu fizičku malaksalost.

Pored zdravstvenog stanja ova tegoba utiče na čoveka i finansijski. Naime, sprečenost za rad ostavlja manje prostora za stvaranje prihoda, prerani odlazak u penziju onemogućava kreiranje veće ušteđevine, a i sami troškovi raznih masaža i terapija doprinose tome da su ljudi sa hroničnim bolom u leđima u nezavidnijem finansijskom položaju od drugih.

Većina ljudi, tačnije oko 80% populacije u nekom trenutku svog života oseti neku vrstu bola u leđima. U najvećem broju slučajeva bol u leđima je privremen, ali ako potraje duže od dve nedelje, potrebno je obratiti se lekaru, a nekada uraditi i rendgentski snimak cele kičme.

Ovaj bol u većini slučajeva prolazi spontano, čak i bez ikakve terapije ili druge vrste tretmana. Taj bol zovemo akutni i sasvim je prirodno da se desi svima u nekom trenutku života. Ipak, i tu se može pogrešiti s tretmanom, pogotovo mirovanjem. Uobičajeno je da se savetuje u ovim situacijama mirovanje, iako se većina lekara danas slaže da mirovanje, pogotovo ono duže od 48 sati, nema smisla, a da čak može biti i kontraproduktivno. Neaktivnost može biti okidač depresije, može povećati mogućnost zgrušavanja krvi u venama nogu, oslabiti mišiće i slično. Ova pogreška u pristupu se može objasniti i instinktom koji nam govori da mirujemo u situacijama kada osećamo bol. Ipak, ispravno bi bilo u ovim trenucima, nakon pojave bola u leđima, aktivirati se što pre moguće. Uobičajena fizička aktivnost može samo povećati ili smanjiti bol, ali ne može stvoriti dodatne povrede i time prouzrokovati nove komplikacije.

Evo par saveta kako se možete osloboditi bolova

Kod bola u leđima koji je akutan, dakle privremen i faktički bezopasan, dodatno se preporučuju hlađenje, grejanje bolnog područja, zatim masaže kao i antireumatske kreme. Konkretni medicinski dokazi da ovi metodi zaista i pomažu, ne postoje, ali praksa je pokazala da se pacijenti znatno bolje osećaju nakon njihove primene, a nekada bol i u potpunosti nestane. Placebo efekat ili ne, ovom krajnje bezopasnom pristupu treba dati šansu.

Kako sprečiti bol u leđima?

Prostog, ili barem univerzalnog odgovora nema. Dugo se mislilo da aktivan životni stil, bavljenje sportom, bez izuzetka pomažu kod sprečavanje bola u leđima. Ipak, intenzivna aktivnost ili težak fizički posao mogu i doprineti ovom bolu. Sa 0druge strane, neaktivan životni stil takođe pošpešuje šanse za bol u leđima. To podrazumeva sedenje, čestu sagnutost, pogotovo dizanje teškog tereta u tom položaju. Ovi položaji su najštetniji jer u tom položaju kičmeni stub, samim tim i mišići leđa trpe najveće opterećenje. Kao zaključak, poželjno je da koliko je moguće izbegavate takve položaje, poput usisavanja, duže sedenje i slično. Kao dobru prevenciju savetujemo umerenu fizičku aktivnost i rekreativno bavljenje sportom, koji vam ne mogu naškoditi, već samo ojačati mišiće i tako preuzeti deo opterećenja s kičmenog stuba.

Kada je potrebno javiti se lekaru?

U određenim situacijama savetuje se da se što pre obratite lekaru, budući da su ovi simptomi indikatori ozbiljnijeg i hroničnog problema sa bolom u leđima.

  • Bol se osim u leđima, oseća i u nogama. Ovo može ukazivati na diskus herniju, uklještenje nerava.
  • Bol u leđima praćen je poremećajem funkcije mokrenja, stolice i potencije kod muškaraca.
  • Bol u leđima nakon pada, udarca i drugih težih povreda leđa.
  • Bol u leđima kod osoba koje pate od osteoropoze.
  • Bol u leđima kod osoba starijih od 70 godina.
  • Bol u leđima osoba koje boluju od malignih bolesti.
  • Bol u leđima praćen povišenom temperaturom.
  • Bol u leđima koji se povećava tokom ležanja.
  • Bol u leđima praćen naglim gubitkom težine.
  • Bol u leđima praćen slabošću mišića nogu, poput slabosti stopala, klecanja kolena.
Global Digital Clinik