Grčki sladoled po bakinom receptu

sladoled

Letnji meseci su većini najuzbudljiviji. Puno je dešavanja, odmori su u toku, a ljudi su stalno napolju. U vrelim letnjim danima uglavnom svako uživa na svoj način.

 Ipak, ima i onih kojima ovi meseci mogu da budu i naporni. Temperatura stalno raste, a hladovine nigde. Ono što je zajedničko svima je sladoled.

Ova poslastica unosi najviše radosti i osveženja. Međutim, nije uvek lako naći savršeni sladoled. Mnogi sladokusci više vole da sami naprave sladoled i osveže se uz plodove svog rada.

Nema razloga da se, čak i oni koji nisu ljuitelji kuhinje, oprobaju u pripremi ovog sladoleda. Prateći uputstva, postaćete pravi majstori već nakon prvog spremanja. Osim što je domaći, ovaj sladoled je i vrlo jednostavan. Recept ne bi mogao da bude lakši. Zbog toga mogu da ga naprave i početnici, ali i oni malo veštiji. A ukus mu je neponovljiv!

Šta je potrebno

  • 120 grama belog šlag krema
  • Šećer
  • 8 jaja
  • 200 grama čokolade za kuvanje
  • Hldno mleko po potrebi
  • Esktrakt od ananasa ili kajsije

Priprema

Umutiti 120 grama belog šlag krema sa hladnim mlekom. Idealna mera za mleko ne postoji, već se ono dodaje po potrebi. Dodati tome i četiri ravne kašike šećera. Ovu smesu ostaviti po strani.

U većem sudu mikserom umutiti osam belanaca i dodavati 16 ravnih kašika šećera. Sud u kom mutimo belanac mora da bude suv. Ovoj smesi dodavati 8 žumanaca jedno po jedno. Masu odlično izjednačiti. Ova smesa dobiće žutu boju. U međuvremenu na tihoj vatri istopiti u metalnom sudu 200 grama čokolade za kuvanje. Jednu trećinu (ili po potrebi) smese koja je dobila žutu boju sipati u rastopljenu čokoladu i dobro izjednačiti.

Preostaloj smesi žute boje dodati smesu koja je prva napravljena, sa belim šlag kremom. Čvrsto umutiti mikserom i dodati  nekoliko kapi ekstrakta od ananasa ili kajsije po potrebi. Ovi ekstrakti daće najbolji ukus, ali ako želite, možete uzeti i drugi ekstrakt. Nikako ne sipati celu bočicu ekstrakta. Jedna bočica ekstrakta dovoljna je za pet ili šest sladoleda.

Smesu sa rastopljenom čokoladom prelivati preko cele smese. Može da se prelivati kružnim pokretima ili po želji. Brzo poklopiti masu  i ostaviti da prenoći u zamrzivaču. Sladoled je sutradan spreman za jelo.

Global Digital Clinik