Kako da nadogradite vaš PC za bolje gejming iskustvo

Imati računar koji može da podrži najnovije igre sa velikim grafičkim zahtevima je ključ za uživanje u gejmingu. Dok su za mnoge koji vole da igraju igrice konzole jednostavnije rešenje, pravi ljubitelji gejminga znaju da je PC superioran zbog mogućnosti nadogradnje, prilagođavanja i korisničkog doživljaja koji može da pruži. 

Ipak, personalni računari vremenom stare a nove igrice koje izlaze su sve zahtevnije i traže brže procesore, više memorije i bolje grafičke kartice. Ako ste i vi u potrazi za načinima kako da vaš trenutni računar unapredite za igranje najnovijih igara, na pravom ste mestu.

Evo nekoliko koraka kako da pravilno sagledate vaše potrebe i nadogradite svoj PC da biste mogli da igrate najnovije igrice bez problema i uživate u proizvodima industrije video-igara koja se sve brže razvija. Bilo da je u pitanju zamena grafičke kartice, proširenje RAM-a ili optimizacija softvera, potrudićemo se da svaki korak detaljno objasnimo kako biste mogli da postignete najbolje performanse u okviru raspoloživog budžeta.

Procenite mogućnosti i krajnje domete trenutne konfiguracije

Pre nego što krenete sa nadogradnjom, važno je da procenite trenutnu konfiguraciju vašeg računara. Ustanovite koji su njeni krajnji dometi i koje hardverske komponenete predstavljaju “usko grlo” i da li je opcija nadogradnja ili zamena. Korišćenjem alata kao što su CPU-Z i GPU-Z možete dobiti detaljne informacije o hardveru koji trenutno imate u konfiguraciji.

Generalno, stariji procesori (CPU) mogu biti “usko grlo” za nove igre. Oni nemaju dovoljnu brzinu ili takt (GHz) kako bi mogli da podrže nove zahtevne igrice. Takođe, potrebno je proveriti model i memoriju grafičke karte. Proverite i koliko RAM-a imate na raspolaganju, ako ga nemate dovoljno moraćete nadograditi vašu konfiguraciju sa još memorije. 

SSD je opcija za brže učitavanje igara i operativnog sistema a pojedine igre novije generacije su toliko velike da će vam biti potrebno i dosta skladišnog prostora. Na kraju, proverite i mogućnost nadogradnje hlađenja. Što su igrice zahtevnije to će vam biti potrebni jači i kvalitetniji kuleri kako biste ohladili i držali procesore na optimalnoj temeperaturi. 

Imajte na umu da svaka nadogradnja podrazumeva i veću potrošnju energije, pa će vam verovatno biti potrebno i jače napajanje. 

Zamena procesora

Procesor je jedna od komponenti koju nije moguće nadograditi već samo overklokovati i povećati mu radni takt iznad onog koji je fabrički podešen. Ipak, overklokovanjem možete prouzrokovati pregrevenje i otkazivanje rada procesora, ali i oštećenje drugih komponenti. Druga opcija je zamena za jači i bolji procesor koji će imati veći radni takt (brže raditi) i veći broj jezgara i niti.

Uzmite u obzir procesore novijih serija. Intel Core i7 i i9, kao i AMD Ryzen 7 i 9 nude izuzetno visoke performanse. Međutim, ne treba gledati samo oznaku procesora i radni takt koji se meri u GHz, već i broj jezgara i niti. Što su brojevi pored pomenutih karakteristika veći, to će procesor lakše odgovoriti zahtevima najnovijih i najzahtevnijih igara. 

Pre nego što se odlučite za određeni model procesora obavezno proverite kompatibilnost sa matičnom pločom. Najvažnije karakteristike koje treba uzeti u obzir su tip socketa i čipset matične ploče. 

Grafička kartica – jedna od ključnih komponenti za uživanje u gejmingu

Jedan od najvažnijih koraka u nadogradnji vašeg kompjutera za gejming je zamena grafičke kartice. Sa moćnim grafičkim karticama koje možete kupiti, značajno ćete poboljšati performanse vašeg računara i obezbediti vrhunsko uživanje u omiljenim igricama.

Ovde je pre svega važno da proverite koje grafičke karte vaša matična ploča može da podrži. Što se tiče izbora proizvođača, on je uglavnom sužen na NVIDIA i AMD grafičke kartice. Poslednje serije GeForce RTX ili AMD Radeon RX nude odlične performanse, a cene zavise od konkretnog modela grafike.

Kvalitetna i jaka grafička kartica je od velike važnosti za vrhunsko korisničko iskustvo, posebno ako učestvujete na gejming turnirima. Za najnovije i najzahtevnije igrice, kao što je na primer Alan Wake 2 koja je izašla u oktobru 2023. godine, potrebno je da imate minimum Nvidia GTX 2060 ili AMD RX 6600 grafičku karticu. Međutim, preporuka proizvođača igrice je da to budu i nešto jače grafičke karte Nvidia RTX 3070 ili Radeon RX 6700 XT. Za najbolji doživljaj i vrhunsko uživanje u gejmingu Nvidia RTX 4080 je pravo rešenje. 

Naravno, Alan Wake 2 je grafički jedna od najzahtevnijih igrica, pa zahteva i najmoćnije procesore i grafiku, doke će za igre koje vi volite možda biti dovoljne neke manje jake. U svakom slučaju, na sajtu proizvođača igrice koju želite da igrate ali i na brojnim sajtovima posvećenih gejmingu, možete pronaći informacije o minimalnim zahtevima za svaku pojedinačnu igricu.  

RAM memorija – jednostavna nadogradnja

Za razliku od procesora i grafičke karte, RAM memoriju ne morate menjati. Možete je jednostavno dodati ukoliko postoje prazni slotovi predviđeni za to. Dodavanje dodatnog RAM-a može značajno ubrzati vaš računar i omogućiti nesmetano igranje.

Pre odabira modela, obavezno proverite koja vrsta RAM-a je kompatibilna sa vašom matičnom pločom (DDR3, DDR4, itd.). Igrice koje trenutno dolaze u najvećem broju slučajeva zahtevaju da DDR bude iz serije 4. Naravno, DDR5 je dobrodošla opcija

Za novije igre preporučuje se minimum 8GB RAM-a, ali imajte na umu da sa tom količinom memorije nećete moći da uživate u pojedinim naslovima kao što su Starfield ili The Last of Us Part I. Zato, ako ste strastveni gejmer i želite da isprobate svaku igru koja se pojavi, računajte da vaš PC mora biti opremljen sa najmanje 16GB, a poželjno je i 32 GB RAM-a. 

SSD umesto HDD-a

Solid State Drive (SSD) je mnogo brži od tradicionalnog hard diska (HDD) i može značajno smanjiti vreme učitavanja igara. Na SSD se brže zapisuju i sa njega se brže čitaju podaci u poređenju sa HDD diskovima.

Važno je da vodite računa o veličini SDD-a. Oni dolaze sa skladišnim prostorom od 128GB, 256GB, 512GB, 1 TB i tako dalje. Imajte na umu da pojedine igrice zahtevaju puno prostora za skladištenje podataka. Na primer, Red Dead Redemption 2 zahteva 150 GB prostora na SSD-u samo za instaliranje igrice.

Optimizacija softvera i pojačano hlađenje procesora

Pored hardverskih nadogradnji, važno je optimizovati i softver za najbolje gejming performanse. Redovno ažurirajte draјvere za grafičku karticu i druge komponente. Ukoliko niste planirali kupovinu novih delova i nadogradnju računara, uvek možete prilagoditi grafičke postavke u igricama prema mogućnostima vašeg hardvera. Koristite alate za čišćenje sistema kako biste uklonili nepotrebne fajlove, optimizovali performanse i ubrzali rad vašeg PC-ja.

Na kraju, ukoliko se procesor zagreva više nego što je potrebno, razmislite o tome da pojačate hlađenje. Postoje zasebni kuleri za procesore, ali pre nego što ih instalirtate pogledajte kolika im je snaga od napajanja potrebna i po potrebi kupite jače napajanje. 

Nadogradnja vašeg personalnog računara za igranje najnovijih igara koje se stalno razvijaju  može biti izazovan, ali i krajnje izvodljiv proces. Pravilnom procenom trenutne konfiguracije i pažljivim planiranjem nadogradnje, možete postići značajno poboljšanje performansi i uživati u vrhunskom gejming iskustvu. Nadamo se da smo vam ovim savetima bar malo pomogli da transformišite svoj PC u pravu gejmersku mašinu!

Global Digital Clinik