Danas je Ivanjdan: Da li ste ispleli svoj venčić od cveća?

Danas je Ivanjdan
Foto: pixbay

Danas je Ivanjdan, praznik kojim se obeležava rođenje Svetog Jovana Krstitelja.

Danas je Ivanjdan, obeležava se 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru.

Prva asocijacija na ovaj praznik je pletenje venčića od poljskog cveća. Tako se pokazuje da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke, odnosno sredine leta i da se time “ovenčala”. Vencima od ivanjskog sveća se kite kapije i oni se čuvaju do narednog Ivanjdana. Običaj je i da devojke propuste venčić kroz nedra a zatim pogledaju nekog od seoskih momaka. U narodu se veruje da će taj momak “poludeti” za devojkom koja je pogledala kroz venčić.

Devojke gataju i da li će se te godine udati i ko im je suđenik.

Ponegde na taj dan udavače stave u lonac malo zemlje i poseju nekoliko zrna pšenice, pa na Petrovdan gledaju kako je klijalo. Ako su klice pšenične savijene kao prsten devojke se nadaju prstenovanju.

Postoji i verovanje da se na taj dan može videti lik budućeg bračnog partnera. Naime, u poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri. Veruje se da ako se zalogaj zajedno sa ogledalcem i malo ivera stavi pod jastuk, da će se u snu pojaviti lik.

Ko je bio Sveti Jovan Krstitelj

Prema hrišćanskoj legendi, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika dve vrlo važne ustanove – kumstva i pobratimstva. Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz predhrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

 

Global Digital Clinik