U UKC Niš opet se rade laserske operacije razbijanja kamena u bubregu

Foto: UKC Niš

Nakon višegodišnje pauze u obavljanju intervencija laserskog razbijanja kamena u bubregu i ureteru, u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, specijalisti urologije ove zdravstvene ustanove, zajedno sa kolegama iz VMA u Beogradu, ponovo počeli da izvode ove, minimalno invazivne procedure i to uz pomoć najmodernijeg medicinskog lasera, koji trenutno postoji na tržištu.

Iz UKC Niš navode da je izvedena  fleksibilna laserska ureterorenoskopija- „FURS“, odnosno operacija razbijanja kamena u bubregu i ureteru i to najsavremenijim laserom. Prema unapred utvrđenom planu, priliku da reše ovakav, prema rečima stručnjaka, često veoma bolan zdravstveni problem, juče su imala četiri pacijenta, koja su operisana tokom prepodneva, a intervencije je obavio tim lekara sa Klinike za urologiju UKC Niš, prof. dr Dragoslav Bašić i ass. dr Aleksandar Skakić, uz asistenciju kolega Klinike za urologiju VMA u Beogradu, prim. dr Mirka Jovanovića i dr Dejana Simića.

I sami lekari zadovoljni su ishodima operativnih zahvata i brzinom i načinom izvođenja istih.

“Uz velike napore došli smo do ove savremene tehnologije koja je u današnje vreme standard u svim većim klinikama u svetu koje se bave ovom vrstom urologije. Za pacijente je dobit ogromna , efikasnost u destrukciji kamena je visoka, povratna kalkuloza je veoma retka , komplikacije su minimalne i u jednoj proceduri mi rešavamo više problema. S obzirom na veliki broj pacijenata sa ovom problematikom, koristićemo i dosadašnje metode koje su kompatibilne sa laserom koji smo dobili. Ovim postupkom smo zaokružili dijagnostičko terapijski krug kod pacijenata obolelih od kalkuloze“, rekao je prof. dr Dragoslav Bašić rukovodilac Klinike za urologiju UKC Niš.

Na ovoj klinici u Nišu nema liste čekanja kod pacijenata sa kalkulozom na VMA je situacija drugačija s obzirom na veliki broj pacijenata koji su dolazili iz cele Srbije.

“Iz ovog razloga je jako značajno da se laserska litotripsija sada radi i u Nišu gde postoji veliki broj pacijenata sa problemom urinarne kalkuloze. Samo iz ovog dela Srbije na VMA je od ukupno 600-700 operacija koliko se uradi na godišnjem nivou, bar trećina pacijenata bila iz ovog dela Srbije. Ovo sada drastično menja sliku na nivou cele Srbije“, rekao je prim. dr Mirko Jovanović.

U rukovodstvu niškog Univerzitetskog kliničkog centra, istakli su da je ovo samo jedan od planova, kada je reč o uvođenju novih, modernih medicinskih procedura za sve pacijente koji gravitiraju ka UKC Niš, ali i zanovi aparature i opreme, kako na Klinici za urologiju, tako i u svim ostalim organizacionim jedinicama, najveće zdravstvene ustanove tercijarnog tipa južno od prestonice.

Prvi čovek ustanove, prof. dr Zoran Perišić, istakao je da će se svi zajedno truditi, da UKC Niš i ubuduće, kao i do sada, bude rame uz rame, sa svim svetski poznatim bolnicama, kada je reč o pružanju zdravstvenih usluga.

„Želimo da urologija kojoj pripada veliki deo patologije UKC Niš, dobije mesto koje je u decenijama iza nas nezasluženo izgubila. Neke druge bolesti i druge klinike su bile u fokusu i urologiju smo malo zapostavili i evo od danas ispravljamo tu grešku. Nadam se da će urologija opet biti upisana zlatnim slovima na mapi UKC i onoga što se radi i što je moguće uraditi. S ponosom ističem da posle dužeg vremena UKC Niš ima sopstvena sredstva koja ulaže u nabavku opreme, sređivanje prostora i evo mi to i činimo. Naravno, sve vreme imamo one kapitalne investicije koje idu preko Ministarstva zdravlja“ , istakao je prof.dr Zoran Perišić.

Ono što je impresivno, jeste to što su pacijenti, iako operisani upravo, svesni, komunikativni i zadovoljni, jer su na najbezbolniji način po njih, rešili svoj problem.

„Imao sam jake bolove oko godinu dana. Sada, iako je intervencija bila pre par sati,ne osećam nikakvu bol .Nisam očekivao da sve ide ovako glatko“, rekao je prvi pacijent koji je danas podvrgnut novoj metodi na niškoj urologiji.

Prema navodima nadležnih, laserska procedura razbijanja kamena u bubregu i ureteru, koja je poslednji put, ovde urađena 2011. godine, postaje standardna procedura koja će biti dostupna svima. Najavljuju i nova ulaganja u infrastrukturu i izgradnju objekata, ali i rekonstrukciju postojećih koji se nalaze u starom delu niškog UKC.

Global Digital Clinik