Odlazak Slađane Milošević: Bila je Ikona novog talasa u Jugoslaviji

Foto: Screenshot YouTube

Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je u 69. godini.

Aleksandra Slađana Milošević, koja je preminula juče u 69. godini, rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Aleksandra Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila Gran-pri.

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivala je 1977. godine sa pesmom Au, Au i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre „Bijelog dugmeta“.

Počela da ruši tabue, kad je izdala pesmu pod nazivom Seksi dama, koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979, promovisala je pesmu Amsterdam, a 1981. godine nastupila na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mesto sa kompozicijom Recept za ljubav.

Sa Dadom Topićem je 1984. godine snimila pesmu Princeza, koja je prevedena i na engleski jezik, a 1989. godine je otišla u SAD, gde je neko vreme svirala sa grupom “Baby Sister”.

Radila je i kao broker na berzi, oprobala se u marketinškim vodama. U Beograd se vratila 1995. godine.

Global Digital Clinik