Sotirovski: Krivične prijave podneo lažni uzbunjivač protiv koga se vode postupci

Foto: Dragana Sotirovski

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da je krivične prijave u kojima se ona optužuje za korupciju, podneo “lažni uzbunjivač” poritv koga postupke već vode Gradska uprava i Agencija za sprečavanje korupcije.

Sotirovski je u pisanoj izjavi navela kako su mediji ustupuili prostor čoveku koji je pre gotovo pola godine razrešen funkcije VD načelnika Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove.

Gradonačelnica Niša navodi da je reč o čoveku koji tvrdi da je uzbunjivač, ne obazirući se na član 11. stav 1. Zakona o zaštiti uzbunjivača koji zabranjuje zloupotrebu uzbunjivanja dostavljanjem informacije za koju je znao da nije istinita.

„Ne proveravajući istinitost kod resornih uprava, niti čekajući da Tužilaštvo reaguje, ti mediji – navijači preneli su delove krivične prijave, izigravajući dželata i sudiju“, ocenila je Sotirovski.

Reč je o, kako je dodala, radniku koji je bio VD načelnika i VD zamenika načelnika Uprave za komunalne delatnosti, počev od maja 2022. godine, protiv koga, tvrdi Sotirovski, resorna Uprava vodi disciplinski postupak za težu povredu iz radnog odnosa, shodno Zakonu o zaposlenima u AP i JLS, a po nalogu Upravne inspekcije.

„Imao je dovoljno vremena da postane uzbunjivač ako je sumnjao u ispravnost bilo kog dokumenta Uprave čiji je načelnik bio i o čemu je odlučivao i potpisivao, a ne sada kada je protiv njega i Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula postupak. Prvi predmet Agencija je zatvorila jer je ‘anonimni uzbunjivač’ prećutkujući važne činjenice o svom statusu službenika na položaju obmanuo Agenciju, o čemu postoje dokazi“, navodi Sotirovski.

Dodaje i kako krivična prijava za nju nije novost, jer joj je „anonimni uzbunjivač“ o svemu tome mnogo puta slao poruke, u kojima je najavljivao progon i nje i saradnika.

„Ishod disciplinskog postupka ne znam ali verujem da ga mediji neće predstavljati žrtvom sistema, pošto su neki to već učinili objavljivanjem pomenutih tekstova“, ocenila je Sotirovski, i dodaje da poseduje svu urednu dokumentaciju na koju primedbe nije imao ni DRI, a ni Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Podsetimo, Južne vesti su objavile da bivši saradnik tereti odlazeću gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski za ispumpavanje novca iz gradskog budžeta preko višestruko uvećanih javnih nabavki i nameštanje tendera, dok jednog gradskog većnika bliskog njoj dovodi u vezu sa reketiranjem privatnih firmi.

Global Digital Clinik