Stanković(NPS): Izbore smo započeli na biračkom mestu, tu ćemo ih i završiti

stanković
Screenshot

Kada su Srpska napredna stranka i vlast uvideli da im izmiče pobeda u Nišu, shvatili su da moraju da promene celokupan rezultat što je dovelo do tesne borbe koju su sami napravili, rekao je za Radio – televiziju Vojvodine potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Đorđe Stanković.

Stanković ističe da je Viši sud u Nišu usvojio žalbu za ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 18 u opštini Medijana, poništio rešenje Gradske izborne komisije i vratio ga na ponovno odlučivanje i dodaje da će GIK o žalbi ponovo odlučivati kao po prigovoru i imaće 10 dana da donese novo rešenje.

,,Rok ne mora da se ispoštuje i odluku mogu da donesu i ranije. Mi smo spremni da sačekamo. Ukoliko budu ponovljeni izbori na tom biračkom mestu, u zavisnosti od određenih okolnosti, to može da utiče na finalni rezultat ovih izbora. Čekamo odluke za još dva biračka mesta i moramo da budemo strpljivi”, kazao je on.

On objašnjava da nakon što je opozicija proglasila pobedu u Nišu, politički oponenti su shvatili da moraju da promene celokupan rezultat i pribegli su nezakonitim radnjama i sredstvima i dodaje da je niška opozicija uverena da će sve to i dokazati pravnim putem, kao i da se može pobediti pošteno.

,,Viši sud je danas doneo odluku kojom smo zadovoljni. Što se tiče moje izjave o predsedniku suda, postojale su u tom momentu relevantne informacije i moralo je da se sazna da su zapisnici doneti tek nakon što su žalbe upućene Višem sudu i javnost je morala o tome da bude obaveštena. To je bila samo informacija”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko ne dođe do ponavljanja izbora na dva mesta, svi dokazi koji su i javnosti poznati, prilično jasno ukazuju da bi do toga trebalo da dođe na osnovu svih dosadšnjih praksi.

,,Kada su u pitanju protesti, smatram da se treba držati plana i uveren sam da ćemo ovu borbu dobiti na biračkom mestu. Opozicija u Nišu ima zajednički i jedinstven stav, a to je prvenstveno borba pravnim putem. Sigurni smo da će Medijana, u kojoj se u nedelju na dva mesta ponavljaju izbori, ostati slobodna opština, a čak postoji mogućnost i da povećamo prednost u odnosu na SNS. Okupljanje u nedelju nije protest, već slavlje”, kazao je on.

Stanković kaže da je niška opozicija izbore započela na biračkom mestu i smatra da će ih tamo i završiti i dodaje da su njegovu koaliciju pratili veliki problemi, kao i da je kampanja za bojkot pojedinih stranaka i medija bila jaka.

,,Mi smo rešili da izađemo na izbore po svaku cenu. Nisam želeo da dozvolim da moj grad bude bez opozicije u lokalnoj skupštini kao što je bio slučaj od 2016. do 2024. godine. Bio sam svestan rizika. Naša koalicija Biram Niš je osvojila najbolji rezultat u Srbiji kada su u pitanju koalicije koje je ta grupacija predstavljala. Smatram da smo dali sve od sebe i ostvarili dobar rezultat”, kazao je Stanković.

Global Digital Clinik