Karen Souza na Nišvilu

Karen Souza

Argetinska pevačica Karen Souza, poznata pre svega po karakterističnim obradama pop i rock hitova iz sedmadesetih, osamdesetih i devedesetih godina u karakterističnom latin jazz i bossa nova stilu – nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu  u subotu 17. avgusta.

Iako je sigurno da je karakterističan glas Keran Souze kao stvoren za džez, ona je je karijeru započela pod raznim pseudonimima, sarađujući sa producentima elektronske muzike, pevajući „house” verzije hitova iz poslednjih decenija prošlog veka: „Creep” (Radiohead) , „Do you really want to hurt me” (Culture club)…

Karen je počela da flertuje sa džezom kada je pozvana da učestvuje na prvom albumu edicije „Jazz & 80’s”, koja je praktičmo preko noći postigla ogroman uspeh. Nastavila je da  snima vokale za serije „Jazz & 70’s”, „Jazz & 80’s” i „Jazz and 90’s”,  na kojim  su se našli veliki hitovi, ali pre svega dobre pop pesme iz svih ovih epoha u džez/bosa/bluz formatu. Na iznenađenje ljudi iz muzičkog biznisa, ovi albumi su stekli neverovatnu bazu obožavalaca u mnogim zemljama i u različitim starosnim grupama, što je rezultiralo da su mnoge izdavačke kuće pokušavale da ponovo recikliraju taj  koncept. Nakon velikog uspeha ovih izdanja Karen je odlučila da  započne solo karijeru tokom koje je od 2011. godine do danas objavila 6 albuma pod svojim imenom. Prvi album „Essentials” sastavljen je od najboljih izvođenja sa pomenutih albuma zabeležio je odličnu prodaju do te mere da je nas platformi iTunes odmah označen sa “New and Noteworthy” (Novo i vredno pažnje). Njen peti album  “Language of Love“ (2020), premašio je milion slušalaca na muzičkim platformama za svega nekoliko dana i tako postao jedno je izdanja koje su najbrže premašile  tu cifru. Sa tog albuma se kao omiljena poesma slušalaca izdvojio singl “There you are“ koji je 10  miliona emitovanja, takoreći – u “treptaju oka”.

Odmah po objavljivanju prvog albuma Karen Souza je  uglavnom u postavi klasičnog jazz tria (klavir, kontrabas i bubnjevi) krenula i sa živim nastupima – i tako pokazala da je i fenomenalan koncertni izvođač, a ne samo studijski vokal.

Nastupala je na koncertnim podijumima i festivalima širom sveta, među kojima su i: San Javier Jazz Fest (Španija), Nora Jazz Fest (Italija), Dojima Jazz Winter (Japan), Tabarka Jazz Fest (Tunis), Jazz a Toute Heure (Francuska), Guitar Festival (Barselona), Jazztonic (Koreja), Festival de las Almas (Meksiko)… kao i na mnogim festivalima u Venecueli, Brazilu, Kini….

Njen  najnoviji album album “Suddenly Lovers” iz 2023. godine (koji je kao i prethodni objavljen u izdanju kompanije JVC RCA Victor) sniman je u Meksiku, Estoniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Argentini uz učešće preko 40 muzičara, a kao autori kompozicija se osim nje same, pojavljuju i višestruki Grammy dobitnik Dany Tomas, kao i poslednji tekstopisac koji je radio sa Frenkom Sinatrom – Pamela Phillips Oland.

Naslovna pesma sa tog albuma izabrana je od strane Ralpha Laurena za soundtrack rerklamne kampanje za njegove nove kolekcije parfema. Takođe,  njena izvođenja pesama “Creep”, “Tainted Love”, “Paris”,  “Safe and sound”, predstavljene su u  filmovima i Netflix serijama:  “The Zero Theorem”, “Dynasty”, “White Lines”,  “Losing weight”….

Global Digital Clinik