SK Niš: Još jedna medalja i retrospektiva sezone

sk niš
Najtrofejniji takmičari sezone

Proteklog vikenda je u Subotici održan završni turnir sezone u Fild (Field) streličarstvu.

Titulu prvaka Srbije osvojio je Dejan Stojanović iz SK Niš, nakon drugog mesta i odličnih 297 poena u kvalifikacijama, te eliminacija u kojima je savladao Nebojšu Grahovca iz SK NS2002 i Roberta Mažinga iz SK Pančevo.

Imajući u vidu da je streličarska sezona praktično završena jer će završni turnir u 3D streličarstvu  biti održan na Goču 10. oktobra, Streličarski klub Niš je predstavio postignute rezultate i planove za narednu sezonu.

U metnom streličarstvu, na tabeli prvenstva Srbije za sezonu 2020/21, klub se nalazi na 4. mestu od 27 klubova. Ovom tabelom su obuhvaćene sve starosne kategorije, a ukoliko bi se računali samo rezultati u najjačoj, seniorskoj konkurenciji – SK Niš bi bio u samom vrhu tabele. Osim SK Niš i kragujevačkog SK Oko Sokolovo ( 11. mesto) svi ostali klubovi u gornjoj polovini tabele su iz Beograda i Vojvodine.

Nakon nekoliko sezona sa nešto slabijim rezultatima, SK Niš, koji ove godine slavi 35 godina postojanja i jedan je od najstarijih klubova u Srbiji, vratio se na pozicije koje je prethodnih par decenija ljubomorno čuvao.

“Trener Miljko Čolović je još jednom formirao ozbiljnu ekipu jakog timskog i takmičarskog duha, obučio je novu generaciju streličara od kojih se u narednim sezonama puno očekuje i uspeo da dovede klub do kraja jedne od najuspešnijih sezona u klupskoj istoriji uprkos velikim finansijskim teškoćama”, navode iz SK Niš.

U individualnoj konkurenciji takmičari SK Niš su osvojili skoro sve što se moglo osvojiti.

Mihajlo Stefanović je u disciplini Olimpijski Luk najuspešniji takmičar u Srbiji, i to u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Osvojio je 10 zlatnih medalja na turnirima, od čega 3 na državnim prvenstvima, a pokazao je svoj potencijal i na Svetskom juniorskom prvenstvu. Imajući u vidu da sa svojih 18 godina pobeđuje svoje mnogo iskusnije kolege iz reprezentacije – od Mihajla u klubu očekuju velike međunarodne uspehe u narednim godinama.

Dejan Stojanović je najbolji streličar Srbije u disciplini Goli Luk, takođe u dve starosne kategorije – seniorskoj i veteranskoj.

Sa ovosezonskih turnira je doneo 11 zlatnih medalja, a pet puta je obarao državni rekord (tri puta u individulnoj i dva puta u ekipnoj konkurenciji, zajedno sa Petrovićem i Majovićem). Ako tome dodamo titulu prvaka Srbije u Fildu i odlične rezultate na 3D turnirima – nije nerealno očekivati da će u narednoj sezoni ostvariti zapažene rezultate i u dresu reprezentacije.

Danica Nikolić je najbolja streličarka Srbije u kadetskoj konkurenciji. Luka Grozdanović se nakon duže pauze vratio streličarstvu i odmah osvojio srebrnu medalju na Državnom prvenstvu.

Nataša Mitić je 4. u ukupnom poretku seniorki.

Najmlađi takmičar u SK Niš Aleksa Kostić je sa Državnih prvenstava doneo zlatnu i srebrnu medalju u konkurenciji mlađih pionira.

U disciplini Kompaund Luk Saša Cvejić je 6. u ukupnom poretku, a odlične rezultate postiže i na 3D turnirima. Veljko Petrović u svojoj prvoj godini bavljenja streličarstvom pobedio na Državnom prvenstvu u disciplini Goli Luk.

Ove sezone je SK Niš na turnirima predstavljalo 19 takmičara, i svi su zaslužni za povratak kluba na staze uspeha.

“Bilo je turnira na kojima su takmičari u našim dresovima zauzimali sva tri mesta na pobedničkom postolju, kao i turnira na kojima smo uzeli zlatne medalje u sve tri discipline u seniorskoj konkurenciji”, ističu iz kluba.

Dodaju i da je ove sezone klub  bogatiji za nekoliko kvalitetnih takmičara, a kako navode imaju i najavu novih pojačanja u prelaznom roku. Streličarska obuka je kontinuirana, a neki od članova koji su prošli obuku ove godine pokazuju želju da se ozbiljno bave ovim sportom i potencijal za dobre takmičarske rezultate u narednim godinama.

“Uprkos finansijskim problemima i nedostatku adekvatnog prostora za zimske treninge klub će pojačati aktivnosti, u nadi da će u narednoj sezoni imati jaču podršku grada, a možda i sponzorstvo neke od uspešnih niških kompanija“, poručuju iz Streličarskog kluba Niš.