Park Čair dobio 20 stabala javora i jasena u okviru akcije „Stablo za lepši Niš“

park čair
Foto: Rotati klub Niš-Medijana, Facebook

Park Čair je dobio 20 sadnica u zajedničkoj akciji Rotari klubovi Niš – Centar , Niš – Mediana i niških Rotarakt klubova.

Park Čair, zelena oaza grada, kako je nazivaju iz Rotari kluba, dobio je 20 stabala javora i jasena. Jedno od polja delovanja Rotarija je i zaštita životne sredine. „Želeli smo da nastavimo u tom smeru i da građanima Niša poklonimo ovih 20 sadnica.“

Akciju ,,Stablo za lepši Niš“ podržalo je Javno komunalno preduzeće ,,Mediana“.

Pre dve godine je Rotary pokrenuo globalnu akciju da svaki rotarijanac zasadi po jedno drvo i tada je zasadjeno više od 1,2 miliona stabala drveća u celom svetu.

„U ovim teškim vremenima za svakog pojedinca, u doba korone, ovo je naš doprinos kako bi gradjani disali punim plućima“, navode iz Rotari kluba.

Podsetimo, u zimskim mesecima naš grad nalazi se pri vrhu najzagađenijih gradova u Srbiji.

Glavni izvor zagađenja u Nišu, po ocenama stručnjaka, su dimnjaci, jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi loše ulje, mazut i ugalj.

PM10 je prašina manja od 10 mikrometara. Uz PM10 uvek idu i čestice  PM 2.5, koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije. One sa sobom nose teške metele, opasnije su jer direktno ulaze u alveole. Ulaze u krvotok bez mehaničkog zadržavanja jer su sitne. Za njih se “lepe” drugi polutanti poput teških metala.

Pojednostavljeno, PM10 i PM2.5 su neodvojive. Kroz njih u svoj organizam unosimo sve industrijske otrove.