Vazduh u Nišu noćas bio najzagađeniji u proteklih mesec dana

vazduh u nišu
Foto: Arhiva

Vazduh u Nišu i Valjevu noćas je bio najzagađeniji u celoj Srbiji. Niš je oborio svoj rekord u proteklih mesec dana.

Vazduh u Nišu noćas je bio najzagađeniji u proteklih mesec dana. Izmerene koncentracije štetnih čestica PM10 i PM2,5 u 20 časova i 21 čas u Nišu najviše su u proteklih mesec dana i višestruko su premašile dozvoljene vrednosti, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

U 20 časova na mernoj stanici kod Instituta za javno zdravlje Niš koncentracija čestica PM2,5 bila je 153 mikrograma po metru kubnom. Kod Osnovne škole „Sveti Sava“, vrednost je bila 109 mikrograma.

Granična vrednost izloženosti suspendovanim česticama PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha. Tolerantna vrednost iznosi 30 mikrograma po metru kubnom.

Granična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom. U Nišu je sinoć u 20 časova njihova koncentracija kod IZJ iznosila 154 mikrograma po metru kubnom, dok je kod škole „Sveti Sava“ koncentracija bila 109 mikrograma.

Koncentracije PM2,5 i PM10 čestica su tokom noći opale. Jutros u sedam časova iznosile su između 33 i 37 mikrograma po metru kubnom. To vazduh u Nišu svrstava u kategoriju „prihvatljiv“.

Glavni izvor zagađenja u Nišu, po ocenama stručnjaka, su dimnjaci, jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi loše ulje, mazut i ugalj.

PM10 je prašina manja od 10 mikrometara. Uz PM10 uvek idu i čestice  PM 2.5, koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije. One sa sobom nose teške metele, opasnije su jer direktno ulaze u alveole. Ulaze u krvotok bez mehaničkog zadržavanja jer su sitne. Za njih se “lepe” drugi polutanti poput teških metala.

Pojednostavljeno, PM10 i PM2.5 su neodvojive. Kroz njih u svoj organizam unosimo sve industrijske otrove.

Izvor: Beta