Tiodorović: O najoštrijim merama ramišljati kad bude 1.500 novoobolelih dnevno

20 časova
Branislav Tiodorović

Član vladinog Kriznog štaba za subijanje epidemije korona virusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da o uvođenju „najoštrijih“ mera treba razmišljati ukoliko broj novoinficiranih na dnevnom nivou dođe do 1.500.

Tiodorović je naveo da na osnovu trenutne epidemiološke situacije i broja obolelih u Srbiji, „još uvek nije trenutak da se uvede policijski čas“.

„Mi smo sada još uvek na broju koji je daleko ispod onog koji postoji oko nas i u Evropi. Spadamo u tri zemlje koje imaju najnižu stopu na 100.000 aktivnih slučajeva, a tu su još Estonija, Norveška i Turska. Svi ostali su u daleko većem riziku“, rekao je on.

Ocenio je da se u narednih 10 do 15 dana može očekivati skok broja novoinficiranih.

„Ako ne budemo uspeli da suzbijemo bahato ponašanje koje se dešava, žurke, noćne izlaske i muzičke spektakle, možemo očekivati da će doći do povećanja broja“, dodao je epidemiolog.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je juče od 4.739 testiranih osoba, 614 je pozitivno na korona virus. Preminule su tri osobe.

U KC Niš hospitalizovano je 50 pacijenata, a kod 35 je potvrđeno prisustvo virusa. Govoreći o epidemiološkoj situaciji, gradonačelnica je rekla da Niš ne razmišlja o proglašenju vanredne situacije.

„Planiramo otvaranje privremene kovid bolnice, najverovatnije u Čairu. Ona bi bila pomoć niškom Kliničkom centru gde dolaze pacijenti od Kladova do Preševa. Za desetak dana biće spremna za prijem pacijenata“, rekla je Dragana Sotirovski.

Izvor: Insajder