Obrazovna mreža najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije ANN EX YU

Obrazovna mreža najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije ANN EX YU

Obrazovnu mrežu najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije ANN EX YU pokrenule su finalistkinje Global Teacher Prize-a i ambasadorke Varkey fondacije Vesela Bogdanovik iz Makedonije i Željana Radojičić Lukić iz Srbije.

Za nepunu školsku godinu njihova ideja je dobila zamah i podršku na prostoru cele bivše Jugoslavije, a u realizaciji ovog poduhvata koji promoviše udruživanje prosvetnih radnika, afirmisanje obrazovanja i entuzijazma uključili su se i suosnivači iz bivših republik Jugoslavije i već dve generacije najboljih nastavnika.

Asocijacija se širi i raste sa namerom da učini značajne pomake na obrazovnom nebu regiona kroz saradnju i razmenu ideja i resursa u sferi obrazovanja i vaspitanja. Namera svih članova Asocijacije jeste da se poveća vidljivost prosvetarske misije i snage na obrazovnoj mapi sveta.

Put ka tom cilju vodi preko stvaranja bolje medijske slike o učiteljskoj profesiji putem promocije i afirmacije primera najboljih učiteljskih praksi iz učionica, lokalnih zajednica, preko angažovanja na nacionalnim i međunarodnim projektima koji su u skladu sa ciljevima održviog razvoja UN.

Asocijacija je otvorena i rada svim novim entuzijastima i predanim tvorcima bolje budućnosti, jer baš to jeste misija i posao svakog člana prosvetne zajednice.

Za članstvo se aplicira popunjavanjem upitnika na sajtu Asocijacije 

Upitnikom se vrednuje rad svih u nastavničkoj profesiji kroz dvadeset sedam kategorija, odnosno stvaki. Svi koji ispunjavaju deset kriterijuma postaju članovi Asocijacije, a oni koji argumentuju svoje doprinose prosvetnoj misiji u petnaest kategorija postaju nosioci titule Najbolji nastavnik, a zatim mogu napredovati ka tituli Nastavnička zvezda.

Obrazovna mreža najboljih nastavnika sa prostora bivše JugoslavijeObrazovna mreža najboljih nastavnika do sada je organizovala dve regionalne konferencije na kojima su proglašeni laureati titule Najbolji nastavnici. Prva je bila 1. i 2. marta u Skoplju, a druga od 30. maja do 2. juna u Budvi.

Treća konferencija će biti organizovana u Srbiji.

Drugoj konferenciji koja je organizovana u Crnoj Gori prisustvovalo je četvoro niških nastavnika: Olivera Arizanović iz Ekonomske škole, Dijana Jovanović iz OŠ “Kralj Petar I“, Aleksandar Stojković iz OŠ „Sreten Mladenović Mika” i naš pesnik i nastavnik Vlasta Cenić iz OŠ “Vuk Karadžić“ iz Doljevca.

Obrazovna mreža najboljih nastavnika sa prostora bivše JugoslavijeImpresije donete sa ovog događaja su više od saznanja i razmene iskustava tokom konferencije. Osnovna misao svih koji su učestvovali na ovom skupu jeste da je moć i polet ovog emotivnog susreta vanserijsko nadahnuće za svakog ko je u ovoj velikoj, a prilično skrajnutoj profesiji. Ne samo da se saznavalo, nego se ovom prilikom inspirisalo i nadhnjivalo i emotivno rehabilitovalo osećanje da je čovek, onaj Čovek sa velikim Č, koji zna da se samo kroz davanje dobija i da, naravno, znanje raste kada se deli.
Pri dan je bio rezervisan za plenarni skup i upoznavanje novih članova, a drugi je priča koja teško može stati u priču. Počeo je svečarskom i festivalskom atmosferom na starom gradu, folklornim nastupima i umetničkim prformansima, koje su nastavnici domaćini pripremili sa svojim učenicima. Nastavljen je poster prezentacijama o primerima dobre nastavničke prakse.

U tom delu je ekipa Nišlija imala značajan udeo jer su se Olivera Arizanović iz Ekonomske škole, Vlasta Cenić iz OŠ “Vuk Karadžić“ iz Doljevca i Aleksandar Stojković iz OŠ „Sreten Mladenović Mika” našli među 37 izabranih kandidata za poster prezentaciju od oko 130 prijavljenih, a zatim su njihove poster prezentacije ušle i u grupu nagrađenih.

Taj drugi dan je bio vrlo dinamičan i nastavljen je radom po grupama, koje su formirane slučajnim izborom i tako bile satavljene od predstavnika iz različitih zemalja regiona, sa zadacima koje je trebalo ispuniti upoznavanjem istorije i znamenitosti Budve.
Istraživački zadaci su vodili učesnike kroz muzeje, galerije do spomenika, arheoloških nalazišta i plaža. Sve je trebalo još spakovati u knjigu utisaka do kraja večeri.
Treći dan je protekao u konferencijskom ambijentu hotela Budva u isto tako sjajnoj atmosferi koja je imala umetničke, zvanične i stručne segmente, a finalni momenat je bio ceremonijal proglašavanja najboljih nastavnika i primopredaja organizacijske zvezde sledećim domaćinima.

Obrazovna mreža najboljih nastavnika sa prostora bivše JugoslavijeSledeći domaćin je Republika Srbija i nadamo se da će i naša domaćinska uloga imati sjaj prethodnih dveju u koje su se aktivno uključila ministarstva prosvete i prosvetne zajednice i organizcije, kao i gradovi domaćini.

Verujemo u slogan Asocijacije prema kome svako može sijati zbog sebe, ali i svetleti za sve nas.

Exe-Net