Kako Nišlije provode 1. maj? Neradno na Međunarodni praznik rada

Roštilljanje na Međunarodni praznik rada
Roštilljanje na Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada, 1. maj u Nišu proslavlja se uglavnom neradno, uz muziku, hranu i piće, prijatelje i dobro raspoloženje.

Tradiconalno, većina je već otišla iz grada na uranak i okuplja se na nekom poznatom niškom izletištu.

Najveća gužva će, po svemu sudeći, biti na Kameničkom visu i Čegru jer je GO Pantelej za građane obezbedila besplatan prevoz, ali dosta mladih se odlučilo da dan provede pored reke ili sa prijateljima u selu ili u vikendici izvan Niša.

Roštilljanje na Međunarodni praznik rada
Roštilljanje na Međunarodni praznik rada

Mlade očigledno danas ne interesuju uslovi rada, jer u najveće već raspaljuju skaru. Suštinu praznika pamte samo stariji sugrađani.

“Način proslavljanja praznika rada tokom godina se drastično promenio. Nekada je to bio praznik kojim se odavala počast borbi za radnička prava, dok je danas prva asocijacija na 1. maj okupljanje sa društvom i roštilj u prirodi. Nemam ništa protiv da se ljudi odmaraju i uživaju u prirodi, ali trebalo bi da se svi podsetimo zašto se obeležava ovaj praznik”, kaže vremešni Nišlja.

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obeležava se, širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad. Radnici su tražili pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život.

Global Digital Clinik