Stanković očekuje da će Niš vratiti 140 miliona dinara od spora sa “Ćurdićem”

Nenad Stankovic

Gradski većnik Nenad Stanković očekuje da će Grad Niš vratiti 140 miliona dinara koliko je plaćeno prevozniku Ćurdić u sudskom sporu zbog raskida ugovora.

Stanković je rekao da se čeka odluka Vrhovnog kasacionog suda, na osnovu spora iz 2018. godine.

“Očekuje se da Vrhovni kasaiconi sud uvaži presudu Privrednog suda kojom bi u gradsku kasu trebalo da se vrati 140 miliona dinara”, kazao je gradski većnik zadužen za planiranje, izgradnju i vanredne situacije Nenad Stanković.

Stanković je podsetio da je tu sumu Grad morao da plati po sudskom sporu iz 2018. godine po nalogu suda kada je autoprevozniku Ćurdić Grad raskinuo privatno-javno partnerstvo.

On je kazao da je u sklopu rebalansa predviđeno povećanje te pozicije za 300 miliona dinara, a da se jedan deo odnosi upravo na 140 miliona dinara koji su odlukom Skupštine Grada isplaćeni po presudi Privrednog suda, donete u vezi sa vozilima firme “Ćurdić”,kako kaže, mimo ugovora i koje Direkcija tada nije plaćala.

“Grad je zbog toga platio 140 miliona po sudskom sporu koji je vođen iz 2018. godine“, rekao je Stanković.

12. marta ove godine je stigla druga presuda Privrednog suda kojom se odbija zahtev „Ćurdića“ da se poništi odluka o jednostranom raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

Stanković ocenjuje da to znači da postoje dve kontradiktorne presude, jer kako ocenjuje po jednoj Direkcija nije plaćala kompletan iznos “Ćurdiću” za prevoz koji je ostvario, jer nije kako tvrdi upravljao vozilima predviđenim ugovorom. U drugoj presudi je kako navodi, veštak bio Tehnički fakultet iz Novog Sada koji je prema navodima Stankovića potvrdio da je Direkcija bila u pravu kada je raskinula ugovor sa ovim prevoznikom, zbog neispunjavanja ugovorne obaveze, odnosno, zato što “Ćurdić” nije koristio vozila predviđena ugovorom.

Spor je nastao jer je Direkcija odlučila da prevozniku ne plaća transport za vozila slabijeg kvaliteta, a 2019. godine doneta je prrvostepena presuda u korist Direkcije. Nakon toga drugostepeni sud je vratio presudu na doradu ged je ona preinačena u korist prevoznika.

Global Digital Clinik