Niški učenici na radionicama o seksulanom i reproduktivnom zdravlju: Cilj što manje abortusa

Edukacija učenika o seksulanom i reproduktivnom zdravlju

Učenici sedmog i osmog razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić” pohađali su radionice na temu seksualnosti, čuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Tokom radioničarskog rada učenici su aktivno učili, diskutovali, predlagali i rešavali postavljene zadatke sa ciljem unapređenja postojećih znanja, usvajanja novih znanja kao i željenog ponašanja koje smanjuje rizike u oblasti seksalnog i reproduktivnog zdravlja.

Učenici su pokazali visok stepen motivisanosti za aktivno čuvanje i unapređenje svog zdravlja kroz odgovorno i asertivno ponašanje.

U realizaciji radionica učestvovao je Institut za javno zdravlje niš kao i kao volonteri- studenti strukovnih studija Medicinskog fakulteta u Nišu.

Edukacija učenika o seksulanom i reproduktivnom zdravlju

Uredba za unapređenje reproduktivnog zdravlja: Cilj što manje abortusa

Za finansiranje aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, prema uredbi koju je Vlada usvojila, ove godine iz državnog budžeta biće izdvojeno milion, a sledeće dva miliona dinara.

Novac će uglavnom biti uložen u edukaciju i promotivne materijale.

Među ozbiljnim problemima sa kojima se susrećemo, stručnjaci ističu pretežno konzervativnu kontrolu rađanja, rizično seksualno ponašanje adolescenata i mladih i nezadovoljavajući obim angažovanja u očuvanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja celokupne populacije.

Praksa, naime, potvrđuje da se u Srbiji pretežno primenjuju tradicionalne, nepouzdane metode kontracepcije, zbog čega su česte neplanirane trudnoće i abortusi.

Savremenu i efikasnu kontracepciju koristi manje od petine žena u braku ili vanbračnoj zajednici, a tradicionalnu desetostruko više.

Razmatra se da savremeni oblici kontracepcije budu na pozitivnoj listi

U Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine, kao jedna od mogućih mera za smanjenje broja abortusa pominje potreba da se razmotri i mogućnost da savremeni oblici kontracepcije budu uključeni u obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno na pozitivnu listu lekova.

Iako je uvreženo mišljenje da se na abortus najčešće odlučuju žene bez stalnog partnera, među njima i maloletnice, zvanična statistika pokazuje da trudnoću najčešće, u 31,8 odsto slučajeva, prekidaju žene u braku ili vanbračnoj zajednici koje već imaju dvoje dece.

Global Digital Clinik