„Ne damo niški aerodrom“: Moguć odlazak niskotarifnih aviokompanija

Foto: Inicijativa
Foto: Inicijativa "Ne damo niški aerodrom"

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ izrazila je zabrinutost zbog, kako kažu, mogućnosti odlaska niskotarifnih aviokompanija iz Srbije, a konkretno iz Niša.

Iz inicijative pozivaju Vladu Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da ozbiljno shvati mogućnost odlaska niskotarifnih aviokompanija iz Srbije. Oni traže i da hitno prestane da monopolističkim, centralističkim i protekcionističkim politikama štiti interese Air Serbia i aerodroma Nikola Tesla na račun niškog aerodroma i putnika iz Srbije.

Prema navodima inicijative „Ne damo niški aerodrom“, izjave direktora Wizzair-a samo potvrđuju argumente koje je inicijativa iznela tokom protesta. On je govorio o tome da Vlada Srbije „preuzima korake kojima štiti poslovanje Air Serbia i time stvara pritisak na sve druge prevoznike“, kao i da Wizzair „neće razvijati bazu u Beogradu zbog visokih naknada za aerodrom“.

Smatraju da je Vlada Republike Srbije u odnosu na niški aerodrom preduzimala aktivnosti koje potvrđuju da su izjave direktora Wizzaira tačne. Kao neki od dokaza navodi se ograničenje razvoja niškog aerodroma zarad interesa aerodroma Nikola Tesla i kompanije Vanci airports. Takođe se navodi i oduzimanje aerodroma od Grada Niša i Nišlija, uticanje na kadrovska rešenja na aerodromu u Nišu, ne vodeći računa o poslovnom interesu našeg aerodroma…

Dosadašnji ishod ovakvog i sličnog ponašanja Vlade Srbije, kažu iz inicijative „Ne damo niški aerodrom“, je gašenje dve niskotarifne linije iz Niša za Malme i Dizeldorf i izostanak najave novih linija. Takođe, tu je i gašenje restorana na aerodromu, kao i odustajanje Wizzaira od razvoja baze u Beogradu.

Niški aerodrom ne postoji u budžetu za 2019. godinu?

Dok inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ upozorava na odlazak niskotarifnih kompanija, nezavisni poslanik Milan Lapčević kaže da država nije ispunila obećanje da će posle preuzimanja ulagati u Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu. On navodi da u predlogu budžeta za 2019. godinu uopšte nisu predviđena sredstva za njegov razvoj.

Kako piše dnavni list Danas, Lapčević je izjavio da je „država tvrdila da mora da otme niški aerodrom da bi ga razvijala. Šest meseci su njeni predstavnici vršili neviđeni pritisak na vlast u Nišu da preuzmu njegova osnivačka i vlasnička prava. Umesto toga, država do sada nije ništa uložila. Ugasila je dve profitabilne avio-linije Rajanera i Viz era, a u predlogu budžeta za 2019. godinu nije predvidela ni jedan jedini dinar za modernizaciju aerodroma. Ovakva ulaganja treba da budu i planirana i vidljiva. U budžetu, kao najvažnijem dokumentu Vlade Srbije, niški aerodrome ne postoji“.

Danas piše i da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo krajem oktobra da „ne postoje dokumenti“ kojima se Republika Srbija obavezala da će da preuzme bilo kakve obaveze prema niškom aerodromu i gradu Nišu. Takođe, ne postoje ni dokumenti u kojima se vide planirane investicije države u taj aerodrom za 2019. godinu. Nema ni plana linija u narednom periodu, a ni garancije da broj zaposlenih neće biti smanjen.

Kao razlog za to navedeno je to što „od Ministarstva za finansije još nije dobijena instrukcija za predlaganje budžeta za sledeću godinu“.

Građanskim protestima protiv poklanjanja aerodroma

Da podsetimo, resorna ministarka Zorana Mihajlović i niški gradonačelnik Darko Bulatović su 8. avgusta ove godine potpisali ugovor o prenosu osnivačkih prava aerodroma „Konstantin Veliki“. Bez ikakve naknade osnivačkih prava su prenesena sa grada Niša na državu. Time je država preuzela upravljanje aerodromom.

Dnevni list Danas podseća da je u zaključku Vlade, donetom 29. marta ove godine, kojim je „preporučeno“ besplatno ustupanje niškog aerodroma Republici, navedeno da su obaveze budućeg aerodromskog operatera, u pogledu preuzimanja dela ili celokupnog operatorskog poslovanja niške vazdušne luke – „eventualne“. Prema zaključku, „eventualno“ je i preuzimanje obaveza Grada Niša koje proističu iz ugovora sa Ministarstvom odbrane vezanog za aerodromsko zemljište.

Gradsko veće Niša, na osnovu tog zaključka Vlade, predložilo je besplatno ustupanje aerodroma državi. Nakon toga započeli su građanski protesti u organizaciji neformalne inicijative „Ne damo niški aerodrom“. Na protestima je izražena sumnja da država ne želi da preuzme niški aerodrom kako bi ga unapredila i razvila. Takođe je izražena zabrinutost da joj je cilj da preuzme upravljačku kontrolu, kako bi narednih godina ograničila rast broja putnika iz Niša u korist koncesionara beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, francuske kompanije Vansi erport.

Loopia