Nastavljena je druga sezona Balkanske lige košarke u kolicima

Balkanska liga u kolicima

Nastavljena je druga sezona Balkanske lige košarke u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League – BWBL). BWBL čine ekipe iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš).

BWBL se igra po trokružnom, gde svaki tim se sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a tim sa najviše bodova je šampion BWBL. Svaki tim je domaćin jednog turnira u sezoni. BWBL ima sedište u Sofiji.

Redosled domaćina turnira je isti kao i prošle sezone (Bijeljina, Podgorica, Niš, Sofija), kao i raspored utakmica. Identično kao prošle godine, Podgorica je bila domaćin drugog turnira. Za razliku od prošle sezone kada je prošlogodišnji šampion, KKK Bijeljina, bez poraza dočekao proleće, sada taj epitet jesenjeg prvaka ide zasluženo ekipi KK OSI Paramont koja je pobedila kao domaćin Bijeljince i Nišlije. Prijatno iznaneđenje u odnosu na prethodnu sezonu je BKHU Levski koji je sa po dve pobede i poraza na deobi drugog mesta sa Bijeljincima.

Turnir je, u prelepoj dvorani Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra svečano otvorio g. Miloš Andrić, pomoćnik sekretara za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica. Pored Glavnog grada Podgorica, organizaciju turnira su pomogli Paraolimpijski komitet Crne Gore i NLB banka AD Podgorica.

KKK Nais : BKHU Levski 51:55 (14:8, 12:15, 10:16, 15:16)
Dvorana: Univerzitetski sportsko-kulturni centar, Podgorica
Gledalaca: 50
Sudije: Mugoša (Podgorica), Đikanović (Podgorica)
KKK Nais: Hadžović 6 (2 sk, 2as), Jovanović 4 (3 sk, 9 as) , Nonković (kap.) 4 (5 sk, 1 as) Dinić 5 (2 sk, 1 as) , Fucić (1 as), Marinković 4 (2 sk, 1 as) , Stevanović 12 (6 sk, 2 as), Lazarević 6 (1 sk), Tadić 10 (12 sk, 1as). Treneri: Hadžović, Stevanović, Krstić.
BKHU Levski: Popov (1 sk, 1 as), G. Ivanov 21 (8 sk, 4 as), Fikov 15 (5 sk, 1 as), M. Ivanov 5 (3 sk, 1 as), Elenkov 14 (13 sk, 4 as), Mato, Vaklinov ( 1sk, 5 as), Hamdi. Treneri: Iskrov, D. Ivanov, Vaklinov, Drenski.

Neizvesna košarkaška predstava je viđena u prvoj utakmici turnira u Podgorici. KKK Nais je krenuo silovito i u dva navrata tokom prve i druge četvrtine vodio i sa dvocifrenom razlikom. Ipak, iskusni igrači BKHU Levski su strpljivom igrom u odbrani manifestovani fanatičnim presingom po čitavom terenu, uspeli su da preokrenu rezultat i pred kraj utakmice vodili sa pet poena razlike. Presing Levskog je „naterao“ Nišlije da naprave čak 23 greške i pet puta da ne prenesu loptu na protivničku polovinu. Utakmica je mogla da uđe u produžetke, prvi put u istoriji lige, ali je deset sekundi pre kraja utakmice pri rezultatu 53:51 igrač KKK Nais, Slaven Nonković, istina ometan ispod koša promašio ceo obruč, što je uz zvuk sirene kaznio Nikolaj Vaklinov za konačnih 55:51 za BKHU Levski.

„Neizvesna utakmica, nismo iskoristili loš šut protivnika. Imali smo prevelik broj grešaka, što je uz promašene ključne zicere uticalo da izgubimo utakmicu. Izgubili smo na osnovima košarkaške igre – dodavanju, hvatanju i šutu ispod koša. Izostanak Nemanje Vukašinovića se osetio, jer je on igrač koji bi uspešno probijao presing protivnika.“ – rekao je trener KKK Nais, prof. Miljan Hadžović.

Najefikasniji u timu BKHU Levski je bio Georgi Ivanov (21p, 8 sk, 4 as), ujedno i najbolji igrač utakmice, zadovoljan je drugom pobedom u tekućoj sezoni.

„Čestitam Nišlijama na fer utakmici, ne bi bilo nezasluženo i da su i oni pobedili. Imali smo katastrofalan šut, ali sa odličnim presingom po čitavom terenu smo uspeli da dođemo do pobede. Čestitam mojim saigračima što su se borili kao lavovi, u skladu sa ponosnim imenom kluba koji nosimo – „Levski“ (lav na bugarskom)“ – rekao je igrač BKHU Levski, Georgi Ivanov.

KK OSI Paramont : KKK Nais 66:44 (19:14, 20:13, 16:3, 11:16)
Dvorana: Univerzitetski sportsko-kulturni centar, Podgorica
Gledalaca: 50
Sudije: Ćetković (Podgorica), Stanković (Niš)
KK OSI Paramont: Kuzmanović (2 sk), Baranin (sk, as), Pepić, Husović 2 (sk, as), Nokić, Nikolić (sk, as), Murić, Mišurović 20 (11 sk), Purić 13 (sk, as), Pandžić 4 (sk, as), Švraka 27 (sk, as). Trener: Nikolić.
KKK Nais: Hadžović 4 (4 sk, 2as), Jovanović 8 (5 sk, 3 as), Nonković (kap.) 4 (1 sk, 3 as) Dinić 4 (1 sk, 1 as) , Fucić, Marinković, Stevanović 6 (10 sk), Lazarević 8, Tadić 9 (12 sk). Treneri: Hadžović, Stevanović, Krstić.

Od samog početka utakmice je ulogu favorita u potpunosti opravdao KK OSI Paramont, koji je osim na početku (6:2 za KKK Nais) sve vreme bi u vođstvu, u jednom trenutku i sa 27 poena razlike (57:30). Odsustvo neizvesnosti je omogućilo da svi igrači obe ekipe budu na parketu. Najefikasniji na utakmici je bio i najbolji strelac lige, Vlado Švraka (27 p, 9 sk, 7 as), dok u timu KKK Nais nijedan igrač nije imao „dvocifreni“ učinak u poenima.
„Emotivno i energetski smo se istrošili u utakmici sa Levskim. Izostanak kapitena Kostića, Dejana Šimandlija i Nemanje Vukašinovića se osetio. Ipak, KK OSI Paramont je pokazao zašto je, za sada, najbliži tituli. Borili smo se koliko smo mogli, ostaje neverica što smo u trećoj četvrtini postigli samo tri poena i pokvarili utisak. Ipak, ove godine svesno idemo na sticanje iskustva na štetu rezultata, verujem da ćemo na proleće ostvariti ovosezonski „prvenac“. – rekao je kapiten Slaven Nonković.
Kapiten Podgoričana, Nikola Mišurović, uvek je efikasan protiv Naisa, što je bilo i ovog puta (20 p, 11 sk).

„Presrećni smo što smo rezultatski sjajno počeli sezonu, sa sve četiri pobede čekamo turnir u proleće u Nišu. Upravo protiv domaćina sledećeg turnira, KKK Nais, koga smo prošle sezone pobedili u najbitnijoj utakmici i osvojili titulu vicešampiona, danas smo igrali rasterećenije i kontrolisali ceo meč. Čestitam svim protivniku i našoj ekipi na fer borbi.“ – rekao je kapiten jesenjeg šampiona BWBL, Nikola Mišurović.

Tabela:
KK OSI Paramont 4:0 257:215 8 bodova
KKK Bijeljina 2:2 213:211 6 bodova
BKHU Levski 2:2 234:211 6 bodova
KKK Nais 0:4 183:260 4 boda

 

Global Digital Clinik