Nais odigrao prvi turnir: Ispisana istorija niške košarke

istorija niške košarke
istorija niške košarke

 

Proteklog vikenda je u Bijeljini održan turnir košarke u kolicima – PENNY GASTRO PUB CUP. Pored domaćina, ekipe KKK „Bijeljina“ učestvovali su beogradski „Despot“ i niški „Nais“.

Za „Despot“ i „Nais“ su to bile prve zvanične utakmice.

Iako je rezultat za sve učesnike turnira bio u drugom planu, treba napomenuti da su „Naisovci“ izgubili od iskusne „Bijeljine sa 56:44, a u vrlo zanimljivom meču punom preokreta dobili „Despot“ sa 45:40. „Bijeljina“ je pobedila „Despot“ sa 49:29. Pobednik turnira domaća ekipa, drugoplasirana je bila ekipa iz Niša, a trećeplasirani je bio klub iz prestonice.

„Nais“ je nastupao u sledećem sastavu: Aleksandar Dinić, Vladan Milinković, Marko Aleksandrović, Boban Stanković, Željko Likić i Pero Savić. Treneri su bili: Miljan Hadžović i Anja Lazić, inače članovi stručnog štaba rešrezentacije Srbije.

Niška ekipa je boravila u Bijeljini dva dana, a domaćin turnira, KKK „Bijeljina“, pokrila je sve troškove. Ovaj klub je u poslednjih petnestak godina dao dosta reprezentativaca Srbije, a pre nekoliko meseci je i donirao kolica ekipi „Naisa“.

„Zahvaljujem se predstavnicima KKK „Bijeljina“ na divnom gostoprimstvu. Od njih učimo košarku u kolicima, ali i kako pomagati drugome. Ispisali su istoriju naše košarke u kolicima, jer su omogućili da sva kluba odigraju svoje prve utakmice i svoj prvi turnir. To nikada nećemo zaboraviti“. – rekao je Marko Aleksandrović, prvi čovek niškog kluba.

Na turniru u Bijeljini zbog zdravstvenih problema nije krenulo četiri igrača (kapiten Bratislav Kostić, Slaven Nonković, Dejan Šimandli i Darko Živković), ali je trener Hadžović mogao da stekne uvid o stanju forme nekih igrača svog tima.

„Domaćini su majstori košarke u kolicima, sportu koji među populacijom osoba sa invaliditetom u Semberiji ima najdužu tradiciju. Iako smo bili nekompletni, stekli smo uvid u ono šta nas čeka tokom predstojeće lige. Iskustvo više nego dobrodošlo. Ali, mora da nastavimo da radimo“. – izneo je svoj sud Miljan Hadžović, trener „Naisa“.

Povremeni reprezentativac Srbije, Aleksandar Dinić, prezadovoljan je što je deo istorije svog kluba.

„Došli smo u Bijeljinu da stičemo iskustvo i da učimo. Stekli smo i nova prijateljstva. Upravo je ta socijalizacija svrha sporta sa invaliditetom. Ovim putem pozivam sve osobe bez obzira na invaliditet da nam se pridruže i upoznaju najlepši sport na svetu – košarku u kolicima“. – rekao je Aleksandar Dinić.

Zahvaljujući kompaniji sportske opreme MEMORIS iz Niša, „Nais“ je u Bijeljini nastupao u dva različita kompleta dresova.

Exe-Net