Međunarodni golbal turnir “Niš open 2021”

Dženan Ajdinović u akciji
Dženan Ajdinović u akciji

Međunarodni golbal turnir “Niš open 2021”. Turnir će okupiti ekipe iz 4 zemlje, a otvaranje turnira zakazano je za nedelju u 10.00 sati.

Nedelja 12. septembar, Specijalna škola sa domom učenika “Bubanj”

Golbal je paraolimpijski sport isključivo namenjen slepim i slabovidim ljudima. Na paraolimpijskim igrama prisutan je od 1976. godine, a igra se zvučnom loptom na dimenzijama odbojkaškog terena (18 puta 9 metara), a zarad ravnopravnosti potpuno slepih i igrača sa ostacima vida, svi igrači imaju obavezu da preko očiju nose specijalno dizajnirane neprovidne maske. Igra se na parketu, u sedećem ili klečećem stavu, s tim što je dužina gola jednaka širini čitavog terena, odnosno devet metara.

To znači da svaki igrač, oslanjajući se na čulo sluha, dodira i ličnu percepciju prostora, čitavom dužinom svog tela treba da pokrije najmanje tri metra dužine gola.

Sportsko udruženje “Golbal Nais”, prvo je udruženje u istoriji Niša koje se bavi treniranjem golbala, njegovom promocijom, ali i promocijom aktivnog bavljenja sportom među populacijom slepih i slabovidih ljudi čitave jugoistočne Srbije. Postoji od 2018. godine, a osim Nišlija, u svojim redovima ima igrače i iz Bosilegrada i Blaca.