Konačno: Otvara se stalna postavka Miljković – Sremac u Nišu

Književno-memorijalna postavka Miljkovic/Sremac u Nišu
Književno-memorijalna postavka Miljkovic/Sremac u Nišu

Narodni muzej u Nišu otvara novu stalnu književno-memorijalnu postavka Stevan Sremac/Branko Miljković u Nišu 13. aprila od 13h.  

Pored postavke biće otvoren i svojevrsni književni muzej, sala za promocije i književne večeri, mesto za okupljnje umetnika.

Novi prostor nalazi se u centru grada, u Ulici Aleksnadra Nenadovića br.2 i biće svakako zanmljiv kako za domaće, tako i inostrane turiste.

U postavci je izloženo oko 200 originalnih eksponata iz zaostavštine Sremca i Miljkovića, a mnogi se po prvi put ekskluzivno predstavljaju javnosti.

“Grad Niš otvaranjem ove postavke od nacionalnog značaja odaje dužno poštovanje velikanima pisane reči – Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, čije je delo kulturna baština Niša i Srbije. Zaostavština Stevana Sremca i Branka Miljkovića 2014. proglašene su za kulturno dobro od velikog značaja”, kažu u Narodnom muzeju Niš.

Autor stalne postavke je Jovan Mladenović, penzionisani muzejski savetnik Narodnog muzeja Niš.

Svečano otvaranje

Pozdravnu reč daće Nenad Spasić – v.d. direktora Narodnog muzeja Niš, a besede o Sremcu odnosno Miljkoviću kazivaće prof. dr Goran Maksimović i prof. dr Dragan Žunić, koji su ujedno i recenzenti izložbe.

Pozdravnu reč uputiće i Ninoslav Stojadinović – predsednk Ogranka SANU u Nišu.

Ispred Grada Niša obratiće se gradonačelnik gospodin Darko Bulatović koji će sa ministrom kulture u Vladi RS gospodinom Vladanom Vukosavljevićem ujedno i otvoriti novu stalnu postavku.

O novoj stalnoj postavci

Narodni muzej Niš u okviru svog Programa o strateškom razvoju institucije realizovao je ekskluzivnu stalnu Književno – memorijalnu postavku Stevan Sremac / Branko Miljković u posebnom galerijskom prostoru u Ulici Aleksandra Nenadovića br.2, uz podršku lokalne samouprave.

Ovaj projekat je posvećen velikanima pisane reči koji su na različite načine vezani za naš grad, i sudbinski i svojim književnim delom kojim su Niš uveli u književnu istoriju.

Stevan Sremac (1855 – 1906) je punih jedanaest godina, od 1879 do 1892. bio profesor niške gimnazije, osnivač je gradske biblioteke i pozorišta i vaspitač brojnih generacija mladih Nišlija i gradske intelektualne elite.

Njegova niška dela: Ivkova slava, Zona Zamfirova, Ibiš – aga i dr. su svedočanstvo o starom i ubavom Nišu, njegovom govoru, i nezaboravnim likovima Kalče, Hadži Zamfira, Zone, Maneta.Daleke 1951.

Narodni muzej Niš otkupio je zaostavštinu Stevana Sremca i veći deo je izložen u danas u stalnoj postavci koju otvaramo: originalni rukopisi, lični predmeti, fotografije, radna soba, umetničke slike itd.

Drugi velikan moderne poetske reči Branko Miljković rođeni je Nišlija (1934 – 1961), i uvek je to bio, i ostao. On je u vrhovima srpske moderne književnosti, ali i u tokovima savremene evropske poezije.

Bio je briljantan pesnik, priznat od svih generacija; njegovi stihovi se svuda recituju i pamte. Tragično je preminuo u Zagrebu 1961.

To je bio nacionalni gubitak pesnika ovenčan slavom i nekrunisani princ srpske poezije, sa svega dvadeset sedam godina, koliko je živeo i stvarao. Njegova porodica je pesnikovu zaostavštinu poklonila gradu 1971. odnosno Muzeju, i deo danas možemo videti u stalnoj postavci.

Besplatan ulaz tokom aprila

Radno vreme od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 časova.

Ponedeljkom je postavka zatvorena za posetioce.

Tokom aprila meseca 2018. godine ulaz će biti besplatan, a od maja će se ulaznice naplaćivati i to cena za odrasle je 200 dinara, a za učenike, studente i penzionere 150 dinara, odnosno grupna cena ulaznice za sve objekte Narodnog muzeja Niš je 300 dinara za odrasle odnosno 200 dinara za učenike, studente i penzionere.