Dan slovenske pismenosti: NKC deli knjige građanima uz poruku o važnosti negovanja jezika

dan slovenske pismenosti
Sveti Ćirilo i Metodije. Foto: PrtSc

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, ustanovljen je u čast Solunske braće – Ćirila i Metodija, tvoraca azbuke i gramatike. Ostali su upamćeni kao “slovenski apostoli”, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena.

Dan slovenske pismenosti obeležiće i Niški kulturni centar u cilju očuvanja jezičke kulture i našeg nacionalnog i kulturnog identiteta koji počivaju na temeljima jezika i pisma.

Tim povodom, pripremljeno je više stotina paketa knjiga u izdanju Niškog kulturnog centra. Oni će se deliti građanima danas od 11 sati na dva štanda u gradu. Jedan će biti u Obrenovićevoj ulici, na platou pored spomen-obeležja Stevanu Sremcu, a drugi ispred knjižare Niškog kulturnog centra, na bulevaru Zorana Đinđića.

Takođe, od 24. do 26. maja više srednjih škola i fakulteta u gradu, kao i novoosnovana biblioteka “Starac Nikanor Hilandarac”, dobiće na dar selekciju reprezentativnih izdanja NKC-a.

Danas u 18 sati, u Maloj sali NKC-a biće održano predavanje “Razvoj srpske pismenosti”. Predavač je Jelena Stošić, docent na departmanu za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu.

“Ovim programom obeležavanja Dana slovenske pismenosti zajedno sa građanima i institucijama koje su nosioci obrazovanja, želimo na istaknemo važnost negovanja i očuvanja jezika i kulturnog nasleđa na čijim tekovinama danas stojimo”, kažu iz NKC-a.