U poseti četvrti put: Američki studenti oduševljeni Nišom

Američki studenti četvrti put u poseti Nišu

Po četvrti put ove godine, grupa studenata i profesora sa državnog Univerziteta Alabama u Taskalusi (SAD) boravila je nedelju dana u Nišu, u okviru projekta “The Serbia/Alabama Fellowship Experience” koji se sprovodi u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nišu.

Američki studenti o pokretu “Ne damo aerodrom”

Družili su se i razmenjivali iskustva u raznim studentskim prezentacijama i debatama među kojima su se izdvojile one o društvenom angažmanu odnosno o izboru senatora u Alabami, kao i o pokretu građana “Ne damo niški aerodrom” koje su otkrile stavove i vrednosti generacije “milenijalaca”.

Završena poseta studenata iz Alabame; Foto: Filozofski fakultet Niš
Završena poseta studenata iz Alabame; Foto: Filozofski fakultet Niš

Izuzetno uspešna je bila i tribina na kojoj su studenti iz Alabame razgovarali sa učenicima niških srednjih škola, organizovane u okviru promocije Studijskog programa za anglistiku.

Tribini je prisustvovalo stotinak srednjoškolaca Niša iz gimnazija „Stevan Sremac“, „Svetozar Marković“ i „9.maj“ i nekoliko stručnih škola.

Pored ovih “nastavnih” aktivnosti, američki studenti su razgledali Niš, upoznali se sa kulturno-istorijskim znamenitostima grada, posetili manifestaciju “Noć muzeja” i išli na izlet do Pirota, koji je obuhvatao posetu manastirima Temska i Poganovo i etno-kuće Nišavska dolina.

„Studenti iz Alabame su sedam dana živeli u domovima naših studenata, tako das u bili u prilici da steknu potpun utisak kako žive i studiraju niški studenti. Na rastanku je bilo mnogo emocija i suza, ali i obećanje da će se ponovo družiti sledeće godine“, kažu sa niškog Filozofskog fakulteta.

Na rastanku je bilo mnogo emocija i suza, ali i obećanje See ya next year.

Studenti iz Alabame pozvali su svoje domaćine u uzvratnu posetu, a organizatori se nadaju da će Grad Niš i Univerzitet u Nišu biti u mogućnosti da finansijski podrže tu posetu studenata.