PD “Preslap” organizuje planinarsku akciju na Ješevcu, Crnom vrhu i Boračkom kršu, 19. novembra

Uspon na Ješevac planinu počinje u selu Grabovica, potom se penje na Crni vrh (902 m), najvišu tačku Ješevac planine, a odatle se planinari spuštaju u selo Donja Vrbava.

Kako je naglašeno ne prelazi se Ješavac u celosti i ne prelazi se od Ješevca na Borački krš pešaka.

Minibus se iz Grabovice prebacuje u Donju Vrbavu i tu čeka učesnike akcije da siđu sa Ješevca, a potom se prevoze do sela Borač, kako bi se popeli na Borački krš.

Planina Ješevac nalazi se u Šumadiji, u takovskom kraju, u neposrednoj okolilni grada Gornji Milanovac i pruža se od Gornjeg Milanovca, do Gružanskog jezera na jugoistoku.

Ješevac je pitoma planina, šumovita, pristupačna. Posle Rudnika i Gledićkih planina, treća je po visini u Šumadiji, a Crni vrh, sa svojih 902 metra, je i prvenac Ješevca. Od reljefa i izgleda Ješevca, razlikuje se deo planine oko sela Borač, a to je čuvena stenovita formacija Borački krš. Nešto slično nalazimo i na Rudnik planini, gde se od pitomine izdvaja stena Ostrvica, tačnije palovulkanska kupa Ostrvica.

Ješevac je za Srbiju izuzetno značajna planina i sa kulturno-istorijskog aspekta. U 15.veku, vlastelin Radič Postupovič, čuveni Oblačić Rade ili Rajko od Rasine, pripadnik viteškog Reda Zmaja, podigao je na Ješevcu manastir Vraćevšnica. Na obroncima Ješevca je 23. aprila 1815. godine, knez Miloš Obrenović, kasnije knjaz Miloš Veliki Obrenović, poveo Drugi srpski ustanak. Miloš Veliki na Ješevcu je i rođen, u selu Gornja Crnuća.

U odlasku ka Ješevcu, kako ističu u PD Preslap, posećuje se manastir Vraćevšnica.

Uspon na Borački krš je kratak, ali atraktivan, sat i po vremena da se iz sela Borač, od crkve, popnemo na vidikovac, i vratimo nazad u Borač, kažu u PD Preslap.

Inače, ove stene su poznate i iz TV serije “Moj rođak sa sela”, koja je i snimana u selu Borač. Na završetku akcije, planirana je i poseta i kuće iz ove serije – “kuća Vranića”

Ukupna razdaljina koja se prelazi u obe etape, smanjena je na 14 kilometara – 12 km na Ješevcu i 2 km na Boračkom kršu.