Oko sokolovo: Gotova proba od danas kreće kažnjavanje

Period upozoravanja je završen i od danas počinje kažnjavanje vozača koje je sistem Oko sokolovo “ulovio” u nepropisnom parkiranju odnosno zaustavljanju na niškim ulicama.

Kamere instalirane na dva automobila beleže nepropisna parkiranja sa leve i desne strane ulice. Sistem ih prepoznaje, fotografiše, a slike se zatim šalju u bazu u kojoj se prekršaji razvrstavaju. Na dnevnom nivou u Nišu se zabeleži oko 1000 prekršaja.

Pored svog osnovnog zaduženja, sistem će regulisati i plaćanje parkiranja. Naime, vozila će na parking mestima u ulicama kroz koje prolaze detektovati i vozila koja su propisno parkirana, ali koja nisu platila parking, kao i vozila koja su prekoračila dozvoljeno vreme zadržavanja u zoni.

Sistem tačno beleži prekršaj i fotografiše, a naredni softver pronalazi vlasnika automobila. Zapis u elektronskoj formi dostavlja Pošti Srbije, koja isti štampa i dostavlja dokaz o prekršaju na kućnu adresu vlasnika!

Ukoliko vlasnik vozila nije taj koji je načinio prekršaj, potrebno je da se u roku od 8 dana izjasni o tome ko je upravljao vozilom u momentu kada je prekršaj zabeležen.