Niški Prekršajni sud i Više javno tužilaštvo u nekadašnjoj kasarni “Filip Kljajić”

Foto: Zoran Nikolić, Ministarstvo pravde
Foto: Zoran Nikolić, Ministarstvo pravde

Niški Prekršajni sud i Više javno tužilaštvo pronašli su svoj novi dom pre dve godine u severnom krilu nekadašnje kasarne “Filip Kljajić” na Bubnju, a sada su u toku završni radovi na adaptaciji preostalog dela zgrade, gde će biti smešteni i ostali pravosudni organi.

Ministarka pravde Maja Popović, tokom nedavnog obilaska, istakla je da je ukupna vrednost radova iznosila 814 miliona dinara, ali nije precizirala tačne rokove završetka projekta.

Stara Zgrada inžinjerijske kasarne “Filip Kljajić” prostire se na ukupnoj površini od 9.700 kvadrata, a u njoj će raditi 320 zaposlenih. Sam proces adaptacije u Palatu Pravde traje već četiri godine.

Prva faza adaptacije fokusirala se na severno krilo zgrade, obuhvatajući oko 2.700 kvadrata, gde su početkom 2020. godine preseljeni Prekršajni sud u Nišu i Više javno tužilaštvo u Nišu, kako je navela ministarka Popović.

Druga faza započela je u januaru prošle godine i obuhvata površinu od 7.000 kvadrata. Ovde su sprovedene sveobuhvatne promene, uključujući zamenu stolarije, rekonstrukciju fasade, zamenu krovnog pokrivača, ugradnju lifta, kompletnu zamenu instalacija, kao i ugradnju audio i video-nadzora.

Ministarka pravde naglasila je da je vrednost radova iznosila 814 miliona dinara s PDV-om, a finansiranje je obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

“Nova Palata Pravde značajno će unaprediti pravosuđe u Nišu”, izjavila je ministarka Popović, dodajući da je Grad Niš već obezbedio regulaciju saobraćaja kako bi se olakšao pristup zgradi.