Zdravom kremu od žira koji prave učenici niške Ugostiteljske škole – drugo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija za jugoistočnu Srbiju

Foto - FB Dostignuća mladih u Srbiji

Učenička kompanija “SweetNi” iz Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu, osvojila je drugo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija za jugoistočnu Srbiju. Ovi mladi i talentovani ljudi, proizvode, pakuju i prodaju jedinstven krem na bazi žira. Time su stekli mogućnost za odlazak na Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija.

Takmičenje, koje je održano u Nišu, okupilo je 31 učeničku kompaniju i preko 150 učenika iz 11 gradova.

Za najbolju ideju je izabrana narukvica za avanturiste koju su osmislili gimnazijalci iz Zaječara.

Inače, “SweetNI” kompanija je osnovana 2023. godine u Ugostiteljsko-turističkoj školi, kada su učenici došli na ideju da osmisle poslasticu koja neće sadržati dodati šećer, koja će biti hranljiva i zdrava a istovremeno ukusna. Tako je, kažu, nastao “SweetNI krem” od žira.

Proizvod se sastoji samo od prirodnih sastojaka kao što su brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaa i maslac. Misija SweetNI kompanije je da ponudi zdravu varijantu krema sa visokom hranljivom vrednošću i da razvije svest o neophodnosti zdrave ishrane, pogotovo dece, i da upozori na štetnost dodatog šećera u ishrani.” – napominju iz ove kompanije.

Kompaniju, kako naglašavaju, čine šest menadžera koji su želeli da osmisle i realizuju proizvod koji će biti, ne samo inovativan, već i značajan za zdravlje i ishranu ljudi.

Tokom istraživanja tržišta došli su do saznanja da se šećer javlja prirodno u svim namirnicama koje sadrže ugljene hidrate, kao što su voće i povrće, žitarice i mlečni proizvodi.

Konzumiranje celih namirnica koje sadrže prirodni šećer je u redu. Takođe je dokazano da visok unos voća, povrća i celih žitarica smanjuje rizik od hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, srčane bolesti i neki karcinomi.

“Međutim, problemi se javljaju kada konzumirate previše dodatog šećera – odnosno šećera koji proizvođači hrane dodaju proizvodima kako bi povećali ukus ili produžili vek trajanjaIzvori lošeg šećera su sokovi, jogurti sa ukusom, kolači, slatkiši, kremovi i većina prerađenih namirnica. Rezultat: konzumiramo previše dodatog šećera!” – zaključuju u ovoj inovativnoj kompaniji.

Global Digital Clinik