Veliki odziv građana za besplatne preventivne preglede u niškom UKC-u

Foto: UKC Niš

Građani su ovog vikenda, mogli da obave ultrazvučni pregled abdomena, kardiološki pregled na EKG aparatu uz obavezno merenje krvnog pritiska, kao i kontrolu kompletne krvne slike.

Već u prva tri sata od otvaranja specijalističkih internističkih ordinacija i punktova za uzimanje krvi na analizu u niškom UKC-u, pregledano je preko dve stotine ljudi, a do poslednjeg zvaničnog preseka na kraju „radnog dana“ u 17 sati, kroz ambulante ove zdravstvene ustanove prošlo je gotovo četiri stotine pacijenata.

Nakon dijagnostičkih pregleda, svaki pacijent se konsultovao sa specijalistima niškog Univerzitetskog kliničkog centra, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Foto: UKC Niš

Proveri i tumačenju rezultata dobijenih nakon pregleda, ali i davanju saveta i kod onih kod kojih je to bilo potrebno, dogovoru za dalju dijagnostiku, pridružio se i prvi čovek ove ustanove, prof. dr Zoran Perišić i rukovodilac Urgentnog centra, prof. dr Dragan Dimić.

“Ovakav odziv građana, ali i svih kolega koji su na punktovima za preventivne preglede, a više desetina njih je ovde, samo je dokaz da su država i resorno Ministarstvo na čelu sa ministrom, pravovremeno prepoznala značaj preventivnih pregleda, ali i značaj toga da se svi približimo našim građanima i pacijentima, jer smo svi mi, tu upravo zbog njih i oni su nam na prvom mestu. Zbog toga, ja ali i svi mi koji radimo u niškom UKC, pozivamo sve zainteresovane građane da dođu, da se pregledaju, ne samo ovog vikenda, već i nadalje, jer smo im u potpunosti na raspolaganju, istakao je  Perišić.

Dodao je da nema zakazivanja, da imaju vreme za sve što je potrebno i što je najbitnije, da nisu ničime ograničeni, poput resursa, vremena, a knjižica i uput nisu potrebni, samo je potrebno da građani  dođu.

Foto: UKC Niš

Koliki je značaj prevencije, uvideli su odavno i lekari koji pregledaju pacijente i u razgovoru sa njima, otkrivaju sve potencijalne opasnosti po njihovo zdravlje.

“Evo upravo smo u toku prepodnevnih sati, otkrili čak nekoliko amdominalnih aneurizmi kod pacijenata, što nam je odmah bio znak da ih uputimo dalje, odgovarajućim specijalistima, tako da sa ponosom mogu da kažem da je odziv veliki i mi pozivamo naše građane, da se u što većem broju odazovu pozivu i provere svoje zdravnje, istakla je dr Sonja Dakić”, kardiolog sa Klinike za kardiologiju UKC Niš, koja je dodala da je ovo samo početak i da su otvoreni i za sve primedbe i sugestije.

Foto: UKC Niš

“Veoma mi je drago što je odziv građana veliki i još jednom želim da napomenem i pozovem građane da se odazovu u što većem broju, jer nije potreban nikakv uput, mi smo tu tokom celog dana, svi će biti pregledani i zaista smatram da svi treba da iskoriste ovakve akcije, jer je odlična prilika da se otkriju sve anomalije ukoliko one postoje, a posebno mi je drago što se se danas javljali ljudi različitih starosnih struktura”, rekla je radiolog dr Marija Kenić, iz Centra za radiologiju UKC Niš.

Prema zvaničnim podacima, od kada je akcija preventivnih pregleda počela, pa do danas, u niškom Univerzitetskom kliničkom centru svoje zdravlje prekontrolisalo je preko osamnaest i po hiljada Nišlija.

Global Digital Clinik