Kompletan program: Niška Noć muzeja na 16 lokacija

Izložbe u Nišu
Noć muzeja u Nišu

Vrata muzeja, galerija, škola i brojnih ustanova kulture biće otvorena po petnaesti put u jubilarnoj Noći muzeja, u subotu, 19. maja, od 17 časova do sat posle ponoći. Niška Noć muzeja biće obeležena na 16 lokacija.

“Stariji od veka”: Najstarija dokumenta, prve niške novine, prvi srpski bukvar…

Osim manifestacije Noć muzeja, jubilej ove godine slavi i Istorijski arhiv Niš koji obeležava 70 godina postojanja. Ovim povodom upriličena je izložba arhivskih dokumenata, fotografija i knjiga “Stariji od veka”, gde će javnosti biti prikazana najstarija i najvrednija arhivska građa iz 19. veka – iz perioda pre oslobođenja od turske vlasti i neposredno nakon toga.

Više o samoj izložbi pročitajte na: Da li znate da se Prvi srpski bukvar čuva u Nišu? Vidite ga u Noći muzeja

Književno – memorijalna postavka Stevan Sremac / Branko Miljković
Književno – memorijalna postavka Stevan Sremac / Branko Miljković

Narodni muzej Niš

Objekati Narodnog muzeja Niš (nakon regularnog radnog vremena) u Noći muzeja biće otvoreni od 17 sati do ponoći!

Objekti Narodnog muzeja u Nišu su: Ćele-kula, arheološko nalazište Medijana, memorijalni kompleks 12. februar, Galerija Sinagoga i Arheološka sala.

Više o programu Narodnog muzeja Niš možete pročitati na: Besplatan ulaz u muzeje u Nišu u Nacionalnoj nedelji muzeja

Gustav Klimt
Gustav Klimt

100 godina od smrti Gustava Klimta

Ove godine navršava se i 100 godina od smrti velikog umetnika Gustava Klimta.

Građani i građanke Niša moći će da u Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” pogledaju gostujuću izložbu „Gustav Klimt: preteča moderne“, koja se otvara u Noći muzeja u 19 časova.

Istovremeno, u holu Univerzitetske biblioteke održaće se i izložba publikacija, fotografija i dokumenata „Sloboda nema cenu“, koja prikazuje mnogobrojne bitke i borbe za oslobođenje Niša – od otomanskog perioda i bitke na Čegru, preko oslobođenja Niša u Velikom ratu do oslobođenja od fašista u Drugom svetskom ratu.

Ceo program Univeziteske biblioteke „Nikola Tesla“ pročitajte na: Dan Univerzitetske biblioteke u Nišu: Nove knjige i izložba Gustav Klimt

Muzičko scenski performans “Život je kabare” u Noći muzeja
Muzičko scenski performans “Život je kabare” u Noći muzeja

Narodno pozorište: “Život je kabare”

Narodno pozorište u Nišu povodom Noći muzeja priređuje “Život je kabare”, na platou ispred Pozorišta, koji će izvesti niški glumci i glumice, i Teatar bend. Početak je zakazan za 21 sat.

Takođe, u foajeu Narodnog pozorišta biće izloženi radovi studenata Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, kao i projekcija digitalne animacije na temu “Pobede i pobednici”. Posetioce očekuju i interaktivne radionice kaligrafije i crtanja.

Više o programu Narodnog pozorišta u Nišu pročitajte na: Muzičko scenski spektakl “Život je kabare” u Noći muzeja u Nišu

 

Narodna biblioteka Niš
Narodna biblioteka Niš

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu

19.00 – hodnik na spratu Biblioteke: Miroslav Anđelković – izložba „Čekajući kineski most“ slikarski dnevnik – crteži, gvaševi, kolaži.

21.00 – Ruski kutak Biblioteke: Predavanje „Puškinove romantične noći„, u znak podsećanja na oca ruske moderne književnosti i epohu romantizma.

Predavač je Milica Vučković, a u umetničkom delu programa nastupiće hor „Gracia“.

19.00 – 24.00 – čitaonica u prizemlju Biblioteke:
Izložba – Dvesta godina od prvog izdanja Vukovog Srpskog rječnika.
Izložba – Kaligrafija „Kineski zodijak“.

10.00 – 11.30 – čitaonica u prizemlju Biblioteke:
Radionica kineske kaligrafije.

Pesnici na okupu: “Pobede i pobednici – umetnost pobeđuje vreme”

U Noći muzeja vrata otvara i Udruženje građana „Javne manifestacije“, gde će biti izložene slike umetnika Milovana Penkova u TC „Ambasador“.

Posetioci će, takođe, moći da uživaju u nastupima pesnika iz svih niških književnih klubova i udruženja, kao i izvedbama muzičkih umetnika.

Noć biologije u Oficirskom domu u Nišu
Noć biologije u Oficirskom domu u Nišu

Noć biologije

“Noć biologije” koju organizuje Gimnazija „Svetozar Marković“ biće održana u subotu, 19. maja 2018. godine u Oficirskom domu u okviru “Noći muzeja”.

Više o ovom događaju pročitajte na: Atrakcija: Ogromni 3D model glave u Noći biologije u Nišu

„100 vizionara medicinske misli“

Muzej zdravstvene kulture Instituta za javno zdravlje će ovim povodom građanima i građankama predstaviti istoriju medicine kroz portrete 100 najvažnijih ličnosti iz ove oblasti kroz vekove, autora Stanka Marjanovića.

Stalna postavka obuhvata i dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezanu za razvoj medicine u svetu i u Srbiji, kao i prikaz razvoja medicinske tehnologije predstavljanjem raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe.

„Niš – grad elektronike kroz vreme“
„Niš – grad elektronike kroz vreme“

„Niš – grad elektronike kroz vreme“

U okviru ovogodišnje Noći muzeja biće obeležen još jedan jubilej. Naime, pre 70 godina u Nišu osnovani su „Zavodi RR“, čime je počelo stvaranje velike kompanije elektronske industrije – EI Niš.

Tim povodom Univerzitet Singidunum, Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša organizuje izložbu „Niš – grad elektronike kroz vreme“.

Postavka će biti izložena na pomenutom Univerzitetu, a posetioce očekuju proizvodi Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, poput tranzistora, radija, televizora, gramofona, kompjutera i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu.

Sastavni delovi postavke su i komplementarne izložbe Audio muzeja „Dragan Bojković“ i Etno muzeja „Rautovo“.

Multimedijalna izložba "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata"
Multimedijalna izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“

„Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“

Multimedijalna izložba fotografija „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ biće održana u okviru obeležavanja noći muzeja u Domu Vojske Srbije.

Ova izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata.

 

U okviru dodatnog programa posetioce očekuje Promenadni koncert učenika Muzičke škole u Nišu, kao i prezentacija ekspedicije „Albanska golgota 100 godina kasnije“.

Više o izložbi možete pročitati na: “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” u Nišu

GSLU: Tri izložbe

Galerija savremene likovne umetnosti u toku Noći muzeja nudi tri izložbe.

U Oficirskom domu traje multimedijalna izložba savremene crnogorske umetnosti Centra za savremenu umjetnost Crne Gore, u Paviljonu u Tvrđavi je izbor slika iz fonda Likovne kolonije Sićevo, dok je u Salonu 77 izložba slika „Više od sećanja“ Danila Bojića.

 

Tokom trajanja manifestacije „Muzeji za 10“ ovi prostori do 20 maja. rade uobičajnim radnim vremenom, dok će u Noći muzeja 19. maja izložbena sala u Oficirskom domu i Paviljon raditi od 12 do 24, a Salon 77 od 17 do 24 časa.

Klikom do virtuelne izložbe

Na Trgu kralja Milana i Trgu kralja Aleksandra, kao i Parku „Sveti Sava“,  zatim na Keju, platou kod Kalče, u Tvrđavi, Voždovoj i Dušanovoj ulici u Nišu postavljeni su samolepivi plakati sa QR kodom.

Više o programu GSLU možete pročitati na: Manifestacija „Muzeji za 10“ u Nišu: Klikom do virtuelne izložbe

„Genius Loci“

U prostorijama Društva arhitekata Niš 19. maja biće izloženi autorski radovi iz oblasti projektovanja enterijera arhitektica Katarine Lončarević, Danijele Dimković i Jelene Ruvidić.

Autorke su docentkinje na Filozofsko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na Katedri za unutrašnju arhitekturu.

Samostalna izložba Ivon Tajn u Srbiji

Galerija art 55 prikazuje prvu samostalnu izložbu Ivon Tajn u Srbiji i traje d0 6. juna.

“Veću pažnja javnosti umetnica je privukla sa svojom serijom fotografija „Trideset dva kilograma“. Fotografije se bave morbidnom težnjom mladih devojaka i žena ka ekstremnoj vitkosti“, saopštili su organizatori.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i video-rad “Omotač”, gde  umetnica prikazuje kako jedna figura  sa sebe skida, jedan za drugim, nekoliko slojeva kože. Pol osobe se ne razaznaje, i u tom smislu  telo gubi svoje individualno fizičko prisustvo i čini se zamenljivim u smislu pola i ličnog identiteta.

Ivon Tajn time jasno potencira kritiku klasične podele polova.

Izložba radova učenika Umetničke škole Niš

Umetnička škola Niš povodom Noći muzeja organizje izložbu radova, radionice i muzički program.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi učenika sa smerova dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, dizajn tekstila, kao i smerova likovni tehničar i grafički dizajner.

Posetioce očekuje i radionice “3D printing”, “Štamparija“, “3D slavni umetnici”, kao i muzički program.

Modna revija u Školi mode i lepote

U Noći muzeja od 18 časova oraganizuje se izložba učeničkih radova iz oblasti dizajna i tekstila.

Osim toga, biće održane i modna revija unikatnih odevnih predmeta, izložba učeničkih umetničkih fotografija, modna revija frizura, kao i dramski deo programa.

Boje mog detinjstva

U Noći muzeja Dečiji centar učestvuje izložbom dečijih radova sa likovnog konkursa „Boje mog detinjstva“, koji počinje u 17 časova.

Tema ovogodišnjeg likovnog konkursa je „Sloboda“, u skladu sa temom Noći muzeja – „Pobede i pobednici“.

Takođe, ovom prilikom biće dodeljene nagrade deci, a pripremljen je i adekvatan muzičko-scenski program, saopštli su organizatori.

Slikom do pobede

Nove pobede i dostignuća grupa mladih slikara postići će sa posetiocima, kada će u Noći muzeja stvarati nova dela uživo uz podršku publike, u Atelju i galeriji “Milica”.

Uživo će slikati akademski slikarka Jelena Stošić i Dunja Ćirić, zatim Dimitrija Savić i Milica Trajković. Program počinje u 18 časova.

“Mala – velika pobeda”

Galerija Šukletović u Noći muzeja učestvuje izložbom radova polaznika likovne radionice za decu, na temu “Mala-velika Pobeda”.

Osim toga, biće izložena i stalna postavka slika Nede Veselinović-Šukletović. Početak je zakazan za 18 časova.