„Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ u Nišu

Multimedijalna izložba
Multimedijalna izložba "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata"

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata.

Za nišku publiku biće otvorena u petak, 18. maja u 13 sati u Domu Vojske u Nišu.

Takođe, izložba je i u program manifestacije “Noć muzeja” koji ove godine nosi slogan “Pobede i pobednici” u cilju obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata.

Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godina kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg, civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština”, navodi rukovodilac ovog projekta, Aleksandar Vasilić.

Izložba oživljava sećanje na srpskog vojnika, uplovljava u njegovu prepisku, zaviruje u vojnički dnevnik te u dom u kojem je porodica iščekivala vest sa fronta, dodaju organizatori.

Projekcija priziva sećanje na veliki broj pojedinaca učesnika Prvog svetskog rata, na samu osobu, njen život pre rata, njene želje, nadanja, očekivanja i napokon na samo njenu, ličnu tragediju.

Autori projekta su i građani Niša

Izložba je jedan od rezultata projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, a koji podrazumeva da građani Srbije na veb portalu slavnimprecima.rs dostavljaju skenirane fotografije svojih predaka – učesnika Prvog svetskog rata, njihove ratne dnevnike, pisma, dopisne karte, spomenice i ostali sačuvan porodični istoriografski materijal. 

Projekat se realizuje od 2014.godine.

Dodatni program

U okviru dodatnog programa posetioce očekuje Promenadni koncert učenika Muzičke škole u Nišu, kao i prezentacija ekspedicije „Albanska golgota 100 godina kasnije“.