Manifestacija „Muzeji za 10“ u Nišu: Klikom do virtuelne izložbe

Bogato i sedam dana besplatno
Bogato i sedam dana besplatno

Muzeji širom Srbije od danas će sedam dana besplatno biti otvoreni za sve koji žele da zavire u riznicu nacionalnog blaga.

Četvrta manifestacija “Muzeji za 10”, od 14. do 20. maja, najveća je do sada – u njoj će učestvovati 75 muzeja i srodnih institucija iz 44 grada i mesta u zemlji.

Ovogodišnja tema je „Hiperpovezani muzeji: Novi pristupi, nova publika“

Prethodnih godina, zabeleženo je oko 200.000 posetilaca programa koje naše kulturne institucije specijalno pripremaju, kako bi obeležile Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj), 14. evropsku noć muzeja (19. maj).

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu i ove godine uzela je učešće u ovoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji.

Izložbe u Nišu
Izložbe u Nišu

Klikom do virtuelne izložbe

Na Trgu kralja Milana i Trgu kralja Aleksandra, kao i Parku „Sveti Sava“,  zatim na Keju, platou kod Kalče, u Tvrđavi, Voždovoj i Dušanovoj ulici u Nišu postavljeni su samolepivi plakati sa QR kodom.

Očitavanjem koda preko mobilnog telefona ili tableta pristupa se stranici gde se bira Android ili Windows operativni sistem za posetu virtuelnom izložbenom prostoru.

Postavka najnovijih slika u kolekciji GSLU pribavljenih otkupom od 2014. do 2017. godine sintetisana je u virtuelni prostor modelovan po uzoru na Paviljon u Tvrđavi, prostor kojim ustanova raspolaže od svog osnivanja.

Od ukupno 30 dela pribavljenih otkupom po konkursu Ministarstva kulture izloženo je devetnaest dela osamnaestoro autora.

Izložbe u Nišu tokom manifestacije Muzeji za 10

Za Evropsku noć muzeja i tokom manifestacije „Muzeji za 10“ u izložbenim salama Galerije savremene likovne umetnosti publika može da poseti tri izložbe.

U Oficirskom domu traje multimedijalna izložba savremene crnogorske umetnosti Centra za savremenu umjetnost Crne Gore, u Paviljonu u Tvrđavi je izbor slika iz fonda Likovne kolonije Sićevo, dok je u Salonu 77 izložba slika „Više od sećanja“ Danila Bojića.

Tokom trajanja manifestacije ovi prostori rade uobičajnim radnim vremenom, dok će za Evropsku noć muzeja 19. maja izložbena sala u Oficirskom domu i Paviljon raditi od 12 do 24, a Salon 77 od 17 do 24 časa.