Dan Univerzitetske biblioteke u Nišu: Nove knjige i izložba Gustav Klimt

Univerzitetska biblioteka
Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" Niš

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu je naučna biblioteka, čiji fond pokriva potrebe svih studijskih grupa Univerziteta u Nišu.

Osnovana je 18. maja 1967. godine, a od 1978. godine nosi ime Nikole Tesle.

Tokom godina, od klasične biblioteke prerasla je u najznačajniji i najmoderniji informaciono-dokumentacioni centar ovog dela Srbije. Centralna je biblioteka Univerziteta u Nišu i deo je srpske uzajamne bibliografsko-kataloške baze podataka COBIB.SR.

Mada je prevashodno namenjena studentima i istraživačima, Biblioteka je otvorena i za sve ostale građane.

Biblioteka svojim korisnicama, pored pozajmice bibliotečkog materijala, pruža sve potrebne informacije, kao i usluge bibliografskog pretraživanja, međubibliotečke pozajmice i obrazovanja korisnika.

Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" Niš
Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ Niš

Riznica naučnih knjiga i časopisa

Biblioteka poseduje blizu 100.000 knjiga i 1.400 naslova časopisa iz svih naučnih oblasti u 80.000 svezaka.

Posebno je značajna velika zbirka domaće i strane priručne literature, magistarskih i doktorskih teza odbranjenih na Univerzitetu u Nišu (u štampanoj i elektronskoj formi), kao i zbirka vrednih legata istaknutih ljudi ovoga kraja. Biblioteka ima i zbirku elektronskih izvora, kao i zbirku neknjižne građe.

Preko servisa KoBSON, Biblioteka ima pristup do 35.000 naslova inostranih naučnih časopisa u punom tekstu i 90.000 elektronskih knjiga, kao i do nekoliko indeksnih baza. 

Biblioteka od 2004. godine radi i na digitalizaciji dela svog fonda.

Najpre je počela sa digitalizacijom građe o Nikoli Tesli, a danas ima veliki broj digitalizovanih publikacija, podeljenih u više edicija.

Formirala je i održava Digitalni repozitorijum Univerziteta u Nišu. Deo ovog digitalnog arhiva su i E-teze.

Korisnicima je na raspolaganju i preko 100 mesta za rad u četiri klasične i jednoj internet čitaonici. Biblioteka se nalazi u južnom krilu zgrade Univerziteta u Nišu.

Otvorena je svakog radnog dana od 07:30 do 19:30, a u julu i avgustu od 07:30 do 14:30 časova.

Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" Niš
Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ Niš

Program obeležavanja Dana Univerzitetske biblioteke u Nišu

U četvrtak, 17. maja, sa početkom u 18 časova, u Svečanoj sali Univerziteta u Nišu, biće organizovana promocija izdanja posvećenih prošlogodišnjem velikom jubileju – 50 godina postojanja Univerzitetske biblioteke.

Predstavljaće se publikacije:

  • Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“: 1967-2017.: istorija razvoja i opremanja bibliotečkog prostora: građa za istoriju, Zorana Živkovića,
  • Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu: prvih pedeset godina : 1967-2017, Snežane Jančić,
  • Zadovoljstvo je u davanju: iz istorije Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“, Jelene Glišić i
  • Očima drugih: bibliografija članaka i tekstova o Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, Aleksandre Spasić.

O knjigama će govoriti recenzenti, urednik izdanja g-din Zoran Živković, i v.d. upravnika biblioteke, g-đa Snežana Bojović, a za muzički deo programa zadužena je mlada muzička umetnica Milica Z. Krasić.

U petak, 18. maja, sa početkom u 12 časova je svečano otvaranje izložbe pod nazivom Sloboda nema cenu.

Izložba publikacija, dokumenata i fotografija posvećena je mnogobrojnim bitkama i borbama za oslobođenje Niša – od otomanskog perioda i bitke na Čegru, preko oslobođenja Niša u Velikom ratu do oslobođenja od fašista u Drugom svetskom ratu.

Izložbu će otvoriti prof. dr Dobrica Živković, predsednik UO Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“.

Tom prilikom, specijalni gosti Biblioteke biće iz Ambasade Ukrajine u Beogradu koji će Nišlijama pokloniti vredne knjige na srpskom, engleskom i ukrajinskom jeziku.

Gustav Klimt
Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja odjekuje do današnjeg dana i koja i danas izaziva oduševljenje. Umetnik, čiji su tragovi stvaralaštva najprisutniji u Beču, imao je velikog uticaja na period oko 1900. godine zajedno sa svojim savremenicima Jozefom Hofmanom, Otoom Vagnerom, Jozefom Marijom Olbrihom, Ričardom Gerstlom, Egonom Šileom i Oskarom Kokoškom. Godine 2012. bi Gustav Klimt napunio 150 godina. Tim povodom Beč je tu godinu obeležio pod motom: ”Gustav Klimt i rođenje moderne”. Ove godine navršava se 100 godina od smrti ovog velikog umetnika. Dela Gustava Klimta predstavljaju jedinstveni umetnički odraz stvaralačkog puta od vremena carske arhitekture historizma do početaka apstrakcije.

U subotu, 19. maja, od 19 časova, u sklopu manifestacije “Noć muzeja”, otvara se specijalna dokumentarna izložba Gustav Klimt: preteča moderne kao centralni događaj obeležavanja važnog jubileja: stogodišnjice od smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije.

Izložbu Gustav Klimt: preteča moderne realizuju Austrijski kulturni centar u Beogradu, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i UG “Mladi ambasadori” uz podršku kompanije Frikom.

Tokom trajanja izložbe, tačnije 25. maja od 18 časova predviđena je i projekcija igranog filma „Klimt“ reditelja Raula Ruiza.

Ulaz na sve navedene događaje je slobodan.