Da li znate da se Prvi srpski bukvar čuva u Nišu? Vidite ga u Noći muzeja

Stariji od veka - Izložba arhivskih dokumenata, fotografija i knjiga
Stariji od veka - Izložba arhivskih dokumenata, fotografija i knjiga

Prvi srpski bukvar iz 1863. se čuva u Nišu. Ipak, stari bukvar nije najstariji niški dokument. 

Istorijski arhiv Niš odlučio je da u okviru proslave sedamdeset godina postojanja predstavi svoju najstariju i najvredniju arhivsku građu iz XIX veka – iz perioda pre oslobođenja od turske vlasti i neposredno posle toga.

Nišlije će imati priliku da je vide u okviru Noći muzeja, koja se ove godine organizuje u subotu, 19. maja.

Prvi srpski bukvar nije najstariji niški dokument

Javnost će moći da vidi najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš – bakrotisak o predaji grada Niša Austrijancima 1737. godine, a reč je o proglasu u vidu bakrotiska nastalog u nemačkom gradu Augsburgu.

Ilustracija koja ga prati je praktično prvi prikaz Niške tvrđave, koja je sagrađena 1723. godine.

Letak, star 280 godina, dobijen je na poklon od mesnog istorijskog arhiva slovenačkog grada Ptuja 1956. godine.

Bakrotisak iz 1737. godine; Foto: Istorijski arhiv Niš promo

Stariji od veka – Izložba arhivskih dokumenata, fotografija i knjiga

U Noći muzeja svi posetioci Istorijskog arhiva Niš moći će da vide i Prvi srpski bukvar iz 1836. godine, zatim turske tapije iz 1872., Bibliju iz 1868. godine, koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, kao i zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije od 1839. do 1889. godine.

Biće izloženi i memoari Mithad paše, niškog valije iz 1861. godine, stare i retke knjige, najstarije niške novine iz 1886. godine, “Srpske novine” koje su izlazile na Krfu 1916. godine, svedočanstvo Srpske Carigradske gimnazije iz 1901. godine, fotografiju Riste Prendića, najpoznatijeg srpskog diplomatskog kurira, knjaževskog tatarina Miloša Obrenovića iz 1835. godine i mnoga druga dokumenta.

Pobede i pobednici

Pod programskom temom „Pobede i pobednici“, Noć muzeja ove godine provešće posetioce na putovanje kroz brojne priče koje osvetljavaju slavne stranice naše istorije, stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, ali i brojne druge pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Petnaesta Noć muzeja ove godine, osim u Nišu, biće održana u više od četrdeset gradova širom Srbije.

Sve od 17 časova do jedan sat iza ponoći, muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriće svoja vrata u još jednoj majskoj večeri koja miriše na kulturu, umetnost, radoznale umove i širom otvorene oči u noći.