Izložba “Oslobođenje Niša 1878. godine” u Sinagogi

niš oslobođen od turaka
Srpska vojska na čelu sa knezom Milanom ulazi u oslobođeni Niš, ilustracija Feliksa Kanica objavljena u velikom islustrovanom kalendaru „Orao“ (1879).

U ponedeljak, 26. marta u Galeriji Sinagoga (Davidova 2) otvara se izložba “Oslobođenje Niša 1878. godine” kojom se niški Narodni muzej pridružuje obeležavanju 140. godina oslobođenja Niša od Turaka.

Autori izložbe i kataloga su kustosi Narodnog muzeja Niš istoričari Ivan Mitić i Bojana Nešić.

Uvodne i pozdravne reči daće Nenad Spasić – v.d. direktora Narodnog muzeja Niš i Anđelija Radović– muzejski savetnik Vojnog muzeja u Beogradu.

Izložbu će u 13 sati otvoriti Jelena Mitrovski – većnica za kulturu Grada Niša, a Nišlije će izložbu moći da posete sve do kraja maja 2018. godine.

Ulaz je slobodan.

Oslobođenje Niša

U poslednjim godinama XVIII i početkom XIX veka u balkanskim zemljama započele su pripreme za revolucionarnu akciju protiv Osmanskog carstva.

Oslobođenje Niša uvek je bio jedan od najvažnijih ciljeva, najpre srpskih ustanika na početku XIX veka, a potom i srpskih kneževa tokom XIX veka.

Borbe za oslobođenje Niša započete su sredinom decembra 1877. godine i završile su se kapitulacijom turske vojske 11. januara 1878. godine.

Ulazak kneza Milana Obrenovića u Niš, svečano je označavao uspostavljanje srpske civilne i vojne vlasti u varoši.

U borbama za oslobođenje Niša i okoline poginuo je veliki broj srpskih oficira, vojnika i dobrovoljaca. Međutim, završetkom vojnih sukoba sa Turcima nije se završila borba za očuvanje Niša. Sa bojnog polja borba prelazi na polje diplomatije.

Mudrim i hrabrim potezima kneza Milana Obrenovića i ministra inostranih dela Jovana Ristića, Kneževina Srbija uspela je da očuva ratne tekovine, a time i Niš u sastavu Kneževine Srbije, a na Berlinskom kongresu i ostvari još jedan viševekovni san svih Srba-nezavisnost Kneževine Srbije.

Oslobođenjem 1878. godine Niš ulazi u novu fazu razvoja. Postaje važan centar u političkom, društvenom, obrazovnom i kulturnom životu Kneževine Srbije.

U njemu se nalazi dvor kneza Milana Obrenovića, održavaju se sednice Narodne skupštine, otvaraju se obrazovne i kulturne institucije, srpska građanska nošnja je sve vidljivija, a primenom Vinterovog plana Niš dobija potpuno nov izgled i poprima obrise evropskog grada.

Podsećamo da je radno vreme Galerije Sinagoga od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 časova.

Ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.

Global Digital Clinik