Izložba “Oslobođenje Niša 1878. godine” u Sinagogi

niš oslobođen od turaka
Srpska vojska na čelu sa knezom Milanom ulazi u oslobođeni Niš, ilustracija Feliksa Kanica objavljena u velikom islustrovanom kalendaru „Orao“ (1879).

U ponedeljak, 26. marta u Galeriji Sinagoga (Davidova 2) otvara se izložba “Oslobođenje Niša 1878. godine” kojom se niški Narodni muzej pridružuje obeležavanju 140. godina oslobođenja Niša od Turaka.

Autori izložbe i kataloga su kustosi Narodnog muzeja Niš istoričari Ivan Mitić i Bojana Nešić.

Uvodne i pozdravne reči daće Nenad Spasić – v.d. direktora Narodnog muzeja Niš i Anđelija Radović– muzejski savetnik Vojnog muzeja u Beogradu.

Izložbu će u 13 sati otvoriti Jelena Mitrovski – većnica za kulturu Grada Niša, a Nišlije će izložbu moći da posete sve do kraja maja 2018. godine.

Ulaz je slobodan.

Oslobođenje Niša

U poslednjim godinama XVIII i početkom XIX veka u balkanskim zemljama započele su pripreme za revolucionarnu akciju protiv Osmanskog carstva.

Oslobođenje Niša uvek je bio jedan od najvažnijih ciljeva, najpre srpskih ustanika na početku XIX veka, a potom i srpskih kneževa tokom XIX veka.

Borbe za oslobođenje Niša započete su sredinom decembra 1877. godine i završile su se kapitulacijom turske vojske 11. januara 1878. godine.

Ulazak kneza Milana Obrenovića u Niš, svečano je označavao uspostavljanje srpske civilne i vojne vlasti u varoši.

U borbama za oslobođenje Niša i okoline poginuo je veliki broj srpskih oficira, vojnika i dobrovoljaca. Međutim, završetkom vojnih sukoba sa Turcima nije se završila borba za očuvanje Niša. Sa bojnog polja borba prelazi na polje diplomatije.

Mudrim i hrabrim potezima kneza Milana Obrenovića i ministra inostranih dela Jovana Ristića, Kneževina Srbija uspela je da očuva ratne tekovine, a time i Niš u sastavu Kneževine Srbije, a na Berlinskom kongresu i ostvari još jedan viševekovni san svih Srba-nezavisnost Kneževine Srbije.

Oslobođenjem 1878. godine Niš ulazi u novu fazu razvoja. Postaje važan centar u političkom, društvenom, obrazovnom i kulturnom životu Kneževine Srbije.

U njemu se nalazi dvor kneza Milana Obrenovića, održavaju se sednice Narodne skupštine, otvaraju se obrazovne i kulturne institucije, srpska građanska nošnja je sve vidljivija, a primenom Vinterovog plana Niš dobija potpuno nov izgled i poprima obrise evropskog grada.

Podsećamo da je radno vreme Galerije Sinagoga od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 časova.

Ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.