Istorijski arhiv poziva Nišlije da besplatno digitalizuju svoja stara dokumenta

Foto - Dušanovo sokače, Niš, 1935. godina

Istorijski arhiv u Nišu nastavlja akciju digitalizacije arhivske građe. Upućen je i poziv Nišlijama, da ukoliko imaju neka stara dokumenta (ukaz, diplomu, fotografiju, svedočanstvo, letak, plakat i drugi štampani/pisani materijal) iz nacionalne, lokalne i porodične istorije, a žele da omoguće njegovo trajno čuvanje, pozovu Arhiv i zakažu termin.

U Arhivu kažu da će besplatno digitalizovati prijavljenu građu, i to po najvišim arhivističkim standardima.

Podsetimo, u depoima Istorijskog arhiva Niš čuva se preko 800 fondova, tj. 4000 dužnih metara arhivske građe, koja čini pokretno kulturno dobro i obuhvata sve oblasti društvenog života: upravu i javne službe, pravosuđe, prosvetu, privredu i bankarstvo, društveno-političke organizacije, verske ustanove, sportske organizacije, porodične i lične fondove, kao i specijalne zbirke.

Arhiv poseduje i vredne zbirke. Ukupno ih ima sedam: zbirka fotografija, zbirka plakata, zbirka Varia i zbirka 77 rukopisnih hronika, biografija i autobiografija učesnika NOR-a (koje su proglašene građom od velikog značaja), zbirka mikrofilmova i zbirka pečata.

Iz bogatog bibliotečkog fonda koji obuhvata 13000 naslova, neophodno je izdvojiti 75 starih retkih knjiga nastalih u periodu od 1788. do 1867. godine. Najstariju među njima Basne Ezopove i drugih basnopisaca preveo je i priredio Dositej Obradović. Arhiv čuva i 128 retkih knjiga iz perioda od 1868. do 1941. godine, zatim 201 nišku publikaciju od 1885. do 1945, časopise i novine od 1841. do 1941. godine i crkvene matične knjige: rođenih, venčanih i umrlih za period od 1838. do 1913. godine.