“Idejna rešenja novih Srpskih ćirilica” Kineta Nikolića u NKC-u

Izložba plakata pod nazivom “Idejna rešenja novih Srpskih ćirilica” Kineta Nikolića, biće otvorena u sredu 13. marta u Galeriji Niškog kulturnog centra u 18 sati. Sama izložba kao i njen naziv, vezani su za ćirilicu kao pismo i kao font.

Tako se i ovde umetnik vezao za samo ćirilično pismo, upuštajući se u svet dizajna i samim tim pokušavajući da stvori nova rešenja dizajna samog ćiriličnog fonta.

Ćirilica je najverovatnije nastala na teritoriji Makedonije krajem 9. veka i početkom 10. veka i smatra se da je dobila naziv prema slovenskom prosvetitelju Konstantinu – Ćirilu, a autor ćirilice nije pouzadno utvrđen.

Stvorena je na osnovu grčkog pisma i dopunjena novim znacima za one slovenske glasove kojih nije bilo u Grka.

Prvobitna ćirilica je imala 38 slova i sve više potiskivala iz upotrebe glagoljicu.

Ćirilica je uzela azbučni red slova i njihove nazive iz glagoljilice što potvrđuje neposrednu zavisnost mlađeg pisma od starijeg.

Ćirilično pismo je, prema rečima autora, uveliko zapostavljeno kod nas i posle jedanaest vekova postojanja treba da dobije mesto koje mu po savršenstvu pripada.

Kine Nikolić rođen je 1949. godine u Vranju. Završio je tehničku školu u Nišu i dve godine radio u EI u Nišu.

Završio Dansku kraljevsku umetničku akademiju u Kopenhagenu 1979. godine kao Cand arch. Uža specijalnost industrijski dizajn. U Kopenhagenu osniva sopstveni dizajn biro i radi kao free lance designer u oblasti grafičkog i industrijskog dizajna.

Vratio se u Srbiju 1982. Od septembra 2006. do 2014. godine radi kao profesor u Umetničkoj školi u Nišu na odseku dizajna industrijskih proizvoda.

Global Digital Clinik