Trendovi u web dizajnu

trendovi u web dizajnu

Korisnici ne vole sajtove koji izgledaju statično i zastarelo. Njihovu pažnju privlače moderne internet stranice koje su vizuelno efektne i brzo se učitavaju. Zato je praćenje savremenih trendova u web dizajnu i njihova primena od izuzetne važnosti ako želite da privučete, impresionirate i zadržite posetioce. 

Ipak, da bi neki internet sajt bio interesantan korisnicima nije dovoljno samo slepo pratiti trendove. Nije bitno samo ulepšavati njegov izgled i postavljati kvalitetan sadržaj. Da biste imali konkurentnu internet prezentaciju morate raditi na svim važnim elementima podjednako vredno. Umerenost i tačno definisani ciljevi u smislu toga šta želite postići sajtom su najvažniji. 

Zato je u većini slučajeva pravo rešenje da posao izrade ili redizajna sajta bude prepušten dizajnerima. Međutim, čak i ako sve poverite stručnjacima, poželjno je da ste uvek u toku sa najnovijim trendovima. Evo nekoliko trendova za koje web dizajneri kažu da su trenutno dominantni.

#1 Animacije, trend koji traje

U modernom web dizajnu već godinama unazad animacija je u trendu i sva je prilika da će i u narednom periodu ostati tako. Animacije nemaju samo estetsku vrednost (mada je ona najuočljivija), već podstiču i bolje korisničko iskustvo, a time i duže zadržavanje potencijalnih klijenata ili čitalaca na internet stranici.

Bilo da se radi o manjim animacijama ili sofisticiranim verzijama u koje je puno uloženo, one pre svega čine da web sajt izgleda živopisnije. Takođe, predstavljaju prijatnu tranziciju između stranica ili kategorija na sajtu. Lepa animacija ili GIF može učiniti da se prividno smanji vreme potrebno za učitavanje određene web stranice. Na taj način korisnik ima osećaj da lako prelazi sa jednog na drugi sadržaj sajta, bez čekanja koje zna da bude frustrirajuće. 

Isto tako, postoje i animacije se koriste za podsticanje interaktivnosti na stranicama, poput animiranih dugmića, hover efekata (promena koja se dešava kada se kursorom pređe preko nekog elementa na stranici) ili gestova. Sve ovo podstiče angažovanje publike. 

Web dizajneri koriste animaciju i za pružanje brzog feedback-a korisnicima, čime se olakšava, ali i ulepšava odgovor (obaveštenje) da je neka akcija uspešno izvršena. Na kraju, pažljivo izabranim animacijama, brendovi mogu dodatno naglasiti svoj identitet i stvoriti prepoznatljivost na različitim društvenim platformama. 

Ipak, iako pružaju brojne prednosti, animacije je potrebno koristiti umereno i sa svrhom kako ne bi preopteretile sajt i odvukle pažnju sa ključnih informacija. Osim toga, u zavisnosti od broja i složenosti animacija, mogu se razlikovati i cene izrade sajta. Ako su animacije i same stranice manje složene, onda će i cena biti niža. Dakle, sve zavisi od vaših ciljeva i od budžeta koji možete izdvojiti u svrhu web dizajna.

#2 Splitscreen, tehnika deljenja ekrana

Jedan od trendova u web dizajnu koji je poslednjih godina jako popularan je “splitscreen”, tehnika koja podrazumeva podelu ekrana na dva ili više delova odnosno segmenata, često sa različitim tipom sadržaja. Splitscreen omogućava dizajnerima da postignu vizuelnu ravnotežu između različitih elemenata na stranici. Simetričnost pruža osećaj estetskog sklada pa je ovakav dizajn među publikom odlično prihvaćen. 

Sa druge strane, lako se mogu istaći kontrasti. Različiti delovi ekrana mogu imati druge palete boja, slike i informacije, stvarajući jedinstven kontrast koji lako privlači pažnju publike.

Treba istaći i multifunkcionalnost splitscreen-a kao trenda u web dizajnu. Na primer, deo ekrana može prikazivati proizvode koji se prodaju, dok u isto vreme drugi deo prikazuje recenzije tih proizvoda ili informacije o brendu. To znači da će u istom trenutku sve informacije relevantne za korisnika (potencijalnog kupca) biti pred njegovim očima. 

Dakle, splitscreen je sredstvo ne samo za organizaciju objektivnih, pravovremenih i tačnih informacija, već i za stvaranje vizuelno atraktivnih i funkcionalnih web stranica. Ovaj pristup odražava potrebu za dinamičnim i prilagodljivim digitalnim prostorom koji zadovoljava različite zahteve korisnika.

#3 Dark mode (tamni režim), pogodan za upotrebu na mobilnim telefonima

Još jedan lako uočljiv trend u web dizajnu je i takozvani “Dark mode”. Dark režim ili tamni dizajn sajta pruža korisnicima alternativu u odnosu na standardne svetle teme. Kod tamnog režima nivo osvetljenja je daleko niži, što može smanjiti zamor očiju i olakšati čitanje, posebno u uslovima slabijeg ambijentalnog osvetljenja. 

Naravno, ovo nije jedini benefit dark mode režima. Naime, noviji pametni telefoni uglavnom koriste OLED I AMOLED tehnologiju kada su ekrani u pitanju. Dark mode i crni pikseli na ovim ekranima ne troše energiju, pa korisnik duže može ostati na vašem sajtu bez bojazni da će mu se baterija brzo istrošiti. 

Moderne internet stranice omogućavaju korisnicima da sami odaberu light ili dark mode kako bi se obezbedilo što bolje korisničko iskustvo. Kompanije koje proizvode mobilne telefone su davno uvidele potrebu korisnika za dark modom pa su omogućile podešavanje režima svetlosti kao standardnu opciju svojih operativnih sistema

Takođe, dark mode se koristi i kako bi zbližio korisnike sa nekim web sajtom. Uzmimo za primer muzičke sajtove koji prate hard rok ili heavy metal žanrove. Oni su najčešće u dark modu kako bi išli uz temu kojom se bave. Kod većine ljubitelja hard rock-a ili, recimo, bajkera, crna boja preovladava u stilu oblačenju pa na taj način i sajtovi koji se bave sličnom tematikom žele da im se dodatno približe.

#4 Minimalizam, jednostavan i efikasan način da prenesete poruku

Pristup koji se pre svega ogleda u smanjenju ili potpunoj eliminaciji suvišnih elemenata i fokusiranju na esencijalne komponente jedne web stranice naziva se minimalistički dizajn. Trend koji je već dugo popularan i čiji je glavni cilj postizanje čistije, jednostavnije i efikasnije web prezentacije. 

Minimalizacija smanjuje “vizuelni nered” i omogućava korisnicima da lakše pronađu i da se fokusiraju na njima važne informacije. Bez obzira da li je u pitanju online biznis, poput sajtova za prodaju odeće ili muzičke opreme, ili je reč o internet stranici sa vestima i informacijama na dnevnom nivou, minimalizacija pomaže u jasnom prenošenju poruka i tako unapređuje korisničko iskustvo. 

Nije zanemarljiv uticaj minimalizacije ni na brzinu učitavanja stranica kao jednog od parametara koje korisnici jako vrednuju. Što manje sadržaja – manje opterećenje i brže učitavanje web stranice. 

#5 Video snimci, ispričajte vašu priču

Ukoliko želite da dodate dinamičnost i obogatite korisničko iskustvo posetilaca vašeg sajta, razmislite o kreiranju i postavljanju video snimaka. Možete ih “kačiti” u različitim oblicima, od pozadinskih video zapisa pa sve do interaktivnih elemenata. 

Video sadržaj predstavlja efikasan alat za “pričanje priča”. Brendovi često koriste upravo video zapise kako bi preneli svoju priču na emotivan način, podstičući tako angažovanje korisnika. Često ga koriste i kako bi najavili svoje nove proizvode. Kroz video korisnici i potencijalni kupci lakše mogu razumeti funkcije i karakteristike nekog proizvoda, način njegovog korišćenja i sklapanja. 

Video omogućava bogatiju vizuelizaciju internet prezentacije u odnosu na fotografije, a pogotovo u odnosu na tekstualni sadržaj. Međutim, važno je napomenuti da ne treba preterivati sa video sadržajem jer može doći do preopterećenja sajta i sporijeg učitavanja pojedinih stranica, što je svakako negativna karakteristika. 

#6 Velika tipografija, trend koji stavlja fokus na ključne poruke

Poznata i kao “hero text” ili “big typography”, velika tipografija je postala jedan od prisutnijih trendova u svetu web dizajna. Ova tehnika uključuje korišćenje velikih upečatljivih tipografskih elemenata kako bi privukla pažnju posetilaca i istakla ključne poruke. 

Velika tipografija stavlja snažan vizuelni fokus na ključne poruke ili naslove. Kroz upotrebu velikih slova i fontova dizajneri postižu jednostavnost i jasnoću u komunikaciji. Poboljšava se čitljivost, ali i pojačava mogućnost za isticanje brenda. 

Web dizajn je neprestano evoluirajuća kategorija. Podložan je stalnim promenama i inovacijama kako bi se prilagodio savremenim tehnološkim i korisničkim zahtevima. Pa ako želite da se što više približite publici i potencijalnim kupcima i zadržite ih, potrebno je da stalno pratite web dizajn trendove.