Doček Nove na Ohridu – kako da izvučete maksimum iz novogodišnjeg putovanja?

Nova 2024. godina je već iza ugla, pa je planiranje dočeka, slavlja i novogodišnjeg putovanja nešto o čemu već uveliko treba da mislimo. Kao hit destinacija, pogotovo za turiste sa juga Srbije, proteklih godina ističe se Ohrid, kako zbog široke ugostiteljske ponude i relativno kratkog puta, tako i zbog svoje raskošne istorije i pravog izobilja kulturnih sadržaja.

Istraživali smo zašto ljudi iz Srbije i regiona rado biraju Ohrid za Novu godinu, šta sve možete da očekujete ako se opredelite za ovu destinaciju i kako da maksimalno iskoristite vreme dok boravite na prelepom Ohridskom jezeru. Uz ovaj kratak vodič preostaje vam samo još da se spakujete i zablistate u novogodišnjoj noći.

Zašto baš Ohrid za Novu godinu?

Mnogo je popularnih i zanimljivih mesta u regionu koje privlače turiste tokom cele godine, a naročito za vreme praznika. Među atraktivnijim gradovima koji plene svojim novogodišnjim duhom i veselim raspoloženjem, ne slučajno, prednjači predivan i autentičan Ohrid u susednoj Severnoj Makedoniji.

Čuven kao grad-muzej, riznica kulture i balkanski Jerusalim, Ohrid je značajan turistički centar Balkana, moderan grad koji ima bogatu istoriju. Iako mnogi turisti radije biraju da putuju na Ohridsko jezero tokom leta, i u zimskom periodu možete doživeti sve čari ovog autentičnog mesta, jer Ohrid zaista nudi sadržaje za svačiji ukus.

Koje znamenitosti posetiti?

Novogodišnja noć na Ohridu je bez svake sumnje doživljaj koji ćete pamtiti, bilo da čekate ponoć na trgu, u hotelu ili nekom od restorana uz veselu muziku i ukusne specijalitete. Ono što doček u ovom gradu čini posebnim jeste prilika da preko dana obilazite i istražujete brojne zanimljive lokalitete od velikog istorijskog i kulturnog značaja.

Ohrid je pod zaštitom UNESCO-a od 1980. godine, a njegova verovatno najveća specifičnost su pravoslavni hramovi (ima ih 365, pa se često kaže “crkva za svaki dan u godini”). Na Ohridu se nikako ne propuštaju ni mesta kao što su Samuilova tvrđava i impresivni lokaliteti poput Biljaninih izvora, Zaliva kostiju i izvora Crnog Drima. Da doživite duh ovog kraja, dovoljno je da započnete ovaj mali novogodišnji izlet obilaskom starog grada i razgledanjem izloga simpatičnih dućana u kojima možete pronaći razne zanatske rukotvorine, vredan filigranski nakit i ukrase, kao i čuvene ohridske bisere. 

Od kulturno-istorijskih znamenitosti svakako vredi posetiti Radionicu hartije, antički amfiteatar i crkvu Svete Sofije. Plaošnik je među omiljenim mestima za obilazak, pa ukoliko vam je posebno značajna duhovnost, onda neizostavno treba da posetite ranohrišćansku baziliku, crkvu Svetog Klimenta i Pantelejmona na ovom lokalitetu, ali i manastir Sveti Naum, kao i crkvu Svetog Kanea odakle se pruža veličanstven pogled na jezero i na grad.

Restorani i kafići u prazničnoj atmosferi, šarmantne uličice i zanatlije koje pozivaju u svoje dućane da započnete godinu kupovinom vrednih i unikatnih predmeta – čitav ambijent sluti na svež i lep početak! 

Pročitajte i: Sećanja – Kako je izgledala svečana novogodišnja trpeza u Jugoslaviji.

Kako da organzujete putovanje na Ohrid i doček?

Nije nimalo rano da već danas počnete sa pravljenjem planova za doček Nove godine na Ohridu. Bilo da putujete sa partnerom, porodično ili sa većom grupom prijatelja, dobro je da unapred proverite koje sve opcije imate na raspolaganju, kakav smeštaj bi vam odgovarao, kao i za koju vrstu prevoza biste se opredelili.

Nekim ljudima je lakše da organizuju put u sopstvenoj režiji, drugi se radije oslanjaju na profesionalce. Srećom postoje brojne turističke agencije koje nude aranžmane u trajanju od 3, 4, 5 i više dana sa stručnim vođenjem i svim obilascima i izletima koje želite. 

Korisni linkovi

Kako biste sa lakoćom i bez stresa pripremili sve za fantastično novogodišnje putovanje na Ohridsko jezero, korisno je da se blagovremeno informišete. Organizacija i planiranje puta mogu biti jednostavniji uz podatke koje ćete pronaći na sledećim stranicama:

Dobro je znati da u samom gradu postoji veliki broj restorana, kafića i diskoteka u kojima se organizuju proslave i novogodišnje žurke. Ako prepustite plan putovanja agenciji, možete biti sigurni da ćete imati rezervacije u nekom od ekskluzivnih ugostiteljskih objekata kraj Ohridskog jezera. Oni koji putuju samostalno možda će pronaći mesto u nekoj od diskoteka ili pak isplanirati intimniji doček u hotelu ili apartmanu u kom su smešteni.  Za sada još nema najava o izvođačima koji će nastupati na gradskom trgu, ali je izvesno da će kao i svake godine biti upriličen vrhunski program.

Kako do Ohrida iz Niša?

Na putovanje do Ohrida iz Niša (380 km) možete krenuti autobusom ili automobilom. Trenutno dva autobuska prevoznika imaju organizovane linije na relaciji Niš-Ohrid, a cene karata u jednom smeru kreću se od 3.165 do 3.800 dinara. Naravno, sve turističke agencije nude u okviru cene svojih aranžmana i smeštaj i prevoz, pa ne morate o tome brinuti ako se opredelite za takvu varijantu. 

U slučaju da se odlučite za sopstveni prevoz, trebaće vam nešto manje od 5 sati da stignete na Ohrid. Krenite autoputem A1, odnosno E75 sve do graničnog prelaza Preševo. Po ulasku u Republiku Severnu Makedoniju sledite isti put do Kičeva, da biste odatle nastavili putem A2, preko Tetova i Gostivara, prateći znakove za Ohrid.

Postoji i alternativni pravac, kojim sledite autoput A1 i A3, preko Velesa i Prilepa. Ovo je duža trasa (oko 30-ak km), ali je dobro znati da postoji, u slučaju preopterećenosti ili zastoja bilo koje deonice trase koja ide preko Tetova.

Što se tiče putarina, u zavisnosti od ulazne naplatne stanice koju izaberete u Nišu, variraće i cena. Ako, primera radi, krenete na Niš-jug, do Preševa će vas putarina koštati 670 dinara. Za one koji krenu na Niš-sever putarina iznosi 700 dinara, a Niš-istok 730 dinara.

Kada su u pitanju cene putarina u Severnoj Makedoniji, očekuje vas 6 naplatnih stanica ukoliko krenete trasom preko Tetova i Gostivara. Na nekoj je putarina evro, negde pola evra, ali je ukupan trošak za vožnju do Ohrida oko 5 evra. Za eventualne promene u cenovniku pre polaska proverite cene na zvaničnom sajtu Puteva Makedonije. )

Inače, putarine u Severnoj Makedoniji možete platiti gotovinom, u denarima ili evrima, kao i platnim karticama banaka (bez provizije). Postoji i opcija da se na bilo kojoj naplatnoj rampi kupi Mcard kartica za beskontaktno plaćanje po ceni od 100 denara, odnosno 1,6 evra, s tim da je minimalna dopuna oko 5 evra, tj. 300 denara.

Od 2023. godine možete koristiti srpski TAG uređaj (Open Balkan verzija, može se kupiti i na šalterima Pošte) za plaćanje svih naknada u Severnoj Makedoniji. Dakle, možete prolaziti kroz naplatne rampe bez zadržavanja. 

Sa informacijama o prevozu, znamenitostima koje vredi videti u Ohridu i svim raspoloživim opcijama, preostaje vam samo da se rešite koju verziju novogodišnjeg putovanja želite i, naravno, da izaberete besprekornu toaletu za najluđu noć u godini. Mi vam želimo dobar provod!