Greške koje svaki onlajn biznis treba da izbegne

online
Image by Lalmch from Pixabay

Odlučili ste da pokrenete svoj biznis, ali ne znate kako da počnete? Ili ste počeli, ali ste naišli na greške koje ne znate kako da ispravite? U svakom slučaju nije lako. Dobra stvar je da za sve postoji rešenje, pa tako i za greške koje se dešavaju.

Greške u biznisu nikada nisu prijatna stvar. Niko od nas ne želi da na takav način uplovi u vode poslovnog sveta. Pokretanje bilo kog posla stvar je ispunjenja potreba i izgradnje kredibiliteta. Ipak, istina je da postizanje uspeha zahteva mnogo više od toga. Postoji razlog zašto je samo nekoliko među započetim preduzećima na kraju zapravo osnovano. Iako uslovi za pokretanje posla nikoga ne ograničavaju, većina novih onlajn preduzeća propada zbog grešaka koje izgledaju manje nego što jesu.

Sigurno ćete na početku praviti greške, ali ćemo vam mi ukazati na nekoliko grešaka koje svaki onlajn biznis treba da izbegne.

Skretanje pažnje sa detalja

Lako je zaboraviti male detalje ili u gužvi skrenuti pažnju sa njih. Takvi detalji mogu biti izgled vizitkarti ili logo dizajn. Iako su ove stvari nesumnjivo važne, mogu oduzeti dragoceno vreme i energiju od stvari koje vam zapravo stvaraju profit. Svakako, ne treba zapostaviti ni ove detalje. Možete početi od malih stvari, a zatim nastaviti sa izgradnjom svog poslovanja nemojte da zapostavite ove detalje kako biste izbegli nepotrebne greške. Ipak, vodite računa. Stvari kao što su vaša logistika, kvalitet proizvoda, strategija digitalnog marketinga i korisnička usluga treba da imaju prednost u odnosu na sve ostale.

Potcenjivanje vašeg proizvoda

Neke grške sa kojima se svi redovno susreću je potcenjivanje proizvoda.  Možda vas dovodi u iskušenje da svoje proizvode prodajete po nižoj ceni kako biste stvorili potražnju za svojim poslom. Iako je to razumljivo, u uglu vreba opasnost. Pre svega, opasnost je u tome što tako nenamerno sabotirate svoje poslovanje. Vama se možda čini kao dobra ideja, ali to nikada ne bi trebalo da radite. Ne potcenjujte svoj proizvod i ne zaboravljajte koliko koštaju troškovi rada i materijala. Pored svojih proizvoda prodajete i svoje veštine i rad, a kvalitet vaših proizvoda govoriće umesto vas.

Kopirate druge

Greške sa kojima se preduzeća susreću su vezane i za konkurenciju. Posmatranje vaših konkurenata je dobro jer vam pomaže da utvrdite koje strategije funkcionišu, a koje ne, a da ne morate da rizikujete svoje poslovanje. Međutim, postoji opasnost u kopiranju strategije misleći da bi ona mogla poslužiti i vašem poslu. Svaki posao je jedinstven. Sa toliko mnogo faktora koji mogu da utiču na poslovanje i njegov ishod, nije dobro oslanjati se samo na ono što konkurencija radi.  Naravno da je primamljivo videti šta drugi rade i iskoristiti to u svoju korist. Ali, pazite! Ono što vama donosi profit ili što vam odgovara u poslovanju nije isto što odgovara i vašoj konkurenciji i obrnuto. Čak i ako vodite nekoliko preduzeća, neće biti isto. Ono što je dobro za jedan biznis, neće biti dobro i za drugi. Izbegnite greške tako što nećete kopirati ni sebe, ni druge.

Davanje besplatnih proizvoda

U nekom trenutku, sigurno ćete poželeti da date besplatni proizvod. To je sasvim razumljivo i deluje kao odlična ideja. Iako je prihvatljivo ponuditi besplatne usluge u zamenu za lojalnost kupaca i kao sredstvo za angažovanje, troškovi odustajanja od besplatnih proizvoda lako se mogu povećati. Izbegnite ove greške tako što ćete dati nešto korisno i neopipljivo u zamenu za podatke imejla vašeg klijenta dok sastavljate svoju mejling listu. Na ovaj način možete uspostaviti razgovor sa željenom publikom bez sabotiranja finansija vašeg poslovanja.

Ne slušate kupce

U gužvi ili zbog stresa, dešava se da ne saslušamo povratnu inofrmaciju. To je i razumljivo, s obzirom na to da se veliki broj transakcija odvija u jednom danu. Lako se zaboravi ono najbitnije – stupanje u kontakt sa svojim klijentima. Ne postoji ništa vrednije od kupca koji vaš proizvod plaća, ali i kom se vraća. Uvek bi trebalo da postoji bar jedan način na koji kupci mogu da daju povratne informacije o vašim proizvodima i uslugama. Takve informacije vrednije su od svega što sami kreirate.

Odvojite vreme da saslušate povratne informacije, pozitivne i negativne. Time ćete pokazati da vam je zaista stalo do toga šta vaši klijenti misle o vašem radu. Osim toga, pokazaćete i da ste spremni da unesete potrebne promene kako bi vaši klijenti i njihove potrebe u potpunosti bili zadovoljni.

Možda vam se čini da su ove greške očigledne i da ih je lako izbeći. Možda pomislite da se to vama ne bi desilo. Jeste, greške su očigledne, ali ih veliki broj preduzetnika redovno pravi. Zbog neke greške, čitav posao bi mogao da vam strada, a to sigurno ne želite. Uvek treba da znate šta je na prvom mestu i šta je najbolje da uradite. Ako vas interesuje da naučite nešto o onlajn marketingu, možete početi sa učenjem o oglašavanju i optimizaciji.