Zbog čega od 1. novembra struja poskupljuje po treći put u 2023. i ko će biti najviše pogođen?

struja

Od 1. novembra, a u jeku grejne sezone, domaćinstva u Srbiji će se suočiti sa trećim poskupljenjem struje u tekućoj godini u iznosu od osam odsto.

Uz poskupljenje gasa, do koga dolazi istog dana, i podizanja akciza na jedan broj prozvoda, aktuelnog od 1. oktobra, novembarska korekcija cene električne energije predstavlja novi udar na džepove potrošača i dodatno će smanjiti i onako nizak životni standard u Srbiji, smatra stručna javnost.

Tako će, od prvog dana sledećeg meseca cena kilovat sata za individualne potrošače koštati 10,26 dinara a ako se uračuna i PDV taj iznos će biti 14,29 dinara.

U praksi to znači da će se računi za struju domaćinstva koja u proseku troše od 350 do 400 kilovat-sati uvećati između 340 do 400 dinara i iznosiće od oko 3.900 do 4.400 dinara. Najveći udar na svoj kućni budžet pretrpeće domaćinstva koja su prinuđena da tokom zimske sezone koriste električnu energiju za zagrevanje svojih stanova i kuća. Reč je naime o građanima koji nemaju centralno grejanje niti su u mogućnosti da se priključe na gasnu mrežu te moraju da koriste TA peći. Njihovi računi će se povećati između 930 do 1.500 dinara, za potrošnju u rasponu od 1.600 do preko 1.800 kilovat – sati.

Delimična uteha za građane predstavlja to što će i ove grejne sezone, zbog energetske krize, sva domaćinstva koja smanje potrošnju struje za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine steći pravo na umanjenje računa za 20 do 40 odsto u narednih šest meseci.

Inače, do poskupljenja struje 1. novembra dolazi i pored toga što su predstavnici vlasti u više navrata govorili sasvim suprotno.

Podsećanja radi, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je svojevremeno da Vlada još razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o ceni struje i “trudiće se da ne bude poskupljenja ili da ono bude minimalno”.

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ako situacija sa energentima ostane povoljna, “neće biti potrebno poskupljenje struje“ a potom je ministarka rudarstva i energetike Dubravke Đedović izjavila da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

Međutim, treba reći i to da je ministarka Đedović kasnije demantovala samu sebe rekavši da “Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa”.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da ne postoji nijedan ekonomski razlog za poskupljenje struje već da je reč o ispunjavanju ugovorenog iz sporazuma potpisanog sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Tim sporazumom je jasno precizirano kada struja za domaćinstva u Srbiji mora da poskupi i upravo je to razlog zbog čega do toga dolazi 1. novembra. Interes MMF-a je da budžet Srbije bude u takvom stanju da država može da vrati kredite koje je dobila i zato insistira na etapnom poskupljenju električne energije. Poskupljenje struje istovremeno odgovara i Vladi Srbije jer na taj način puni budžet. To su osnovni razlozi za korekciju cene a nikako navodna tržišna logika za tim – ističe naš sagovornik i dodaje da će povećanje cena struje i gasa kao i podizanja iznosa akciza za pojedine proizvode predstavljati udar na džepove potrošača a istovremeno će anulirati efekat povećanja plata i penzija kao i snižavanja cena nekih životnih potrepština.

Izvor: Danas.rs