Srpski turizam gubi oko milijardu evra zbog smanjenog broja stranih turista

ljajić
Rasim Ljajić. Foto: srbija.gov.rs

Srpski turizam trpi štetu od oko milijardu evra zbog pandemije korona virusa, rekao je Rasim Ljajić.

Iako su granice Srbije bile otvorene za strane turiste, njihov broj je, prema rečima ministra Ljajića, bio zanemarljiv. Zbog toga srpski turizam trpi štetu. „Turista je bilo, ali to nije vredno promena kada govorimo o turističkom prometu. Svaki gost je važan, ali sa stanovišta rezultata kad govorimo o dolazcima stranih turista zaista je to zanemarljiva brojka. Prva dva meseca ove godine su bila fantastična. Rast broja stranih turista samo u januaru je bio 28, u februaru 18 odsto, ali već od marta kreće pad“, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, domaći turisti teško da mogu da nadomeste novac koji je u toj oblasti stizao iz inostranstva.

„Neke destinacije će to uspeti, jer su eksplodirale kada govorimo o dolasku domaćim turistima. Na kraju sezone ćemo znati konačne brojke. Imamo neke potpuno nove destinacije koje su se pojavile. Na Staroj planini domaćinstva su počela da se bave seoskim turizmom, značajan broj turista imamo na Vlasini, Goliji, Ivanjici i Kosjeriću. Čitava zapadna Srbija je prepuna domaćih gostiju, ali to sve zajedno ne može da nadomesti dolazak stranih turista“, rekao je Ljajić.

Ljajić dodaje da će Soko Banja moći da nadomesti dolazak stranaca i da je to prva destinacija po broju noćenja.

„Beograd je tek na četvrtom mestu sa 49.000 ostvarenih noćenja. Uz Soko Banju, Vrnjačka Banja i Zlatibor su premašili glavni grad po broju turista“, navodi ministar.

Prema procenama sa početka krize šteta koju će pretrpeti turizam po osnovu deviznog priliva je oko milijardu evra.

„Možda bude nešto manja. Turistički promet, kada govorimo o domaćim turistima nešto će to nadomestiti i smanjiti štetu“, kaže Ljajić

Naglasio je da nema nikakvih najava o otvaranju granica pojedinih zemalja poput Grčke, Bugarske i Crne Gore za naše turiste i da to nije realno očekivati.

Dodao je i da se još razmatra uvođenje PCR testa i obaveznog karantina za putnike koji dolaze iz pojedinih rizičnih zemalja.

Izvor: Insajder

Destinacije u Srbiji koje su postale poznate zahvaljujući koroni