Destinacije u Srbiji koje su postale poznate zahvaljujući koroni

destinacije u Srbiji

Crna Gora i Grčka ovog leta zatvorene su za srpske turiste, a korona virus otežava svako putovanje van zemlje. Stoga su pojedine destinacije u Srbiji postale poznate kao mesto za odmor i beg iz grada.

Rosomački lonci, banja Pačir, da li ste znali za ove destinacije u Srbiji do pre mesec dana? Zbog korona virusa otkrili smo da i naša zemlja ima prelepih predela koje vredi obići. Predlažemo Vam nekoliko novootkrivenih destinacija koje možete obići, ali Vas i podsećamo da budete odgovorni prema prirodi i štitite životnu sredinu.

Rosomački lonci

Kanjon reke Rosomače nalazi na 30 kilometara od Pirota, na Staroj planini, nedaleko od sela Slavinja. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima, koja podsećaju na kotlove ili lonce, pa otud i naziv „lonci“.

Vodopad Tupavica

Kada ste već na Staroj planini, svratite i do vodopada Tupavica. Uz pomoć Google mape lako ćete naći put. Kada dođete do sela Vrelo, skrenite za Brlog, pratite i putokaze i doći ćete do vodopada. Ne moramo Vam govoriti da oduzima dah, ali evo jedne fotografije da Vas uveri da ovo odredište ne smete propustiti.

Zavojsko jezero

Na 17 kilometara od Pirota nalazi se Zavojsko jezero. Ovde možete napraviti izlet, ili kampovati. Pogodno je za ribolov i kupanje. Okruženo planinom, sа pogledom nа Midžor i Bаbin zub, ovo jezero ne smete zaobići ako obilazite Istočnu Srbiju.

View this post on Instagram

#zavojskojezero #sunset

A post shared by Bratislav Jovanovic (@brata021) on

Banja Pačir

Sada ćemo se teleportovati na drugi kraj Srbije. Destinacija za koju je osim lokalaca malo ko znao je termalna banja Pačir. Nalazi se u blizini Bačke Topole i Subotice, a ono što je karakteriše je voda roze boje. Da, dobro ste pročitali, roze boje. Roze boju stvaraju alge i jezero je roze samo tokom jula i avgusta. Voda je bogata natrijumom, jodom i bromom, te zbog toga ima specifičan miris. Ima lekovita svojstva, a temperatura vode je 72 stepena. U zavisnosti od spoljašnje temperature, hladi se na između 25 i 35 stepeni.

Uvac

Destinacija koju je malo ko zaobišao ovog leta je prirodni rezervat Uvac. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji na Starovlaško-raškoj visiji. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7543 hektara.

Ove destinacije u Srbiji postale su popularne zahvaljujući pandemiji. Na nama je da se potrudimo da turizam u Srbiji nastavi da živi i kada se putovanja širom sveta nastave. Čuvajmo ono što imamo.