Srbija uvodi PCR test i karantin za strance koji ulaze u zemlju

registrovano najviše
Foto: Ilustracija

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i karantina od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

On je naglasio da će na sledećoj sednici Kriznog štaba, koja će biti tokom ove nedelje, biti precizirano na koje zemlje će se to odnositi.

Kako je naveo, Srbija sada ima bolju epidemiološku situaciju nego pre mesec dana i to treba očuvati. “Moraćemo to da uradimo, ali tek na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije zemalja oko nas. Dileme nema mnogo za Brazil i Indiju, ali moramo imati dobru procenu za evropske zemlje”.

Napominje da je važno da se održe i ekonomske veze, promet ljudi i robe, ali da se mora voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.

“Tu odluku ćemo doneti u narednih nekoliko dana. O tome smo već razgovarali, ali nismo precizirali na koje zemlje će se ta mera odnositi” kazao je Tiodorović.

Napominje da se za strance uvodi mera obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, i mera izolacije od 14 dana.

“Trenutno smo otvoreni prema celom svetu. Moramo paziti i na Južnu Ameriku, deo Azije, pa i na SAD. Moramo jasno da kažemo na koje zemlje se odnosi obavezan test, a sa kojim zemljama će ostati kao i do sada. To mora da bude pažljivo analizirano”, zaključio je on.

O ovome su ranije danas pisali mediji. Prema njegovim navodima, spisak zemalja za koje će biti uveden karantin još nije sastavljen,prenosi Luftika.

“Neophodno je da se u svakoj sagleda epidemiološka situacija, što se i čini, pa će se na osnovu toga doneti odluka”, kažu u Štabu.

Srbija trenutno nema ove mere ni za jednu zemlju.

Što se naših državljana tiče, u neke države ulazak je dozovoljen (Albanija), a u nekim se Srbija nalazi u crvenoj zoni, te je ulazak zabranjen (Ukrajina). Crvena zona je spisak zemalja u kojima je izražena aktivnost korona virusa.

Kakva je situacija u susednim zemljama, i zemljama sveta, možete pročitati u tekstu ispod.

Putovanja u doba korone: Kako da znate u koju državu možete ući

Dostava hrane u Nišu