Putovanja u doba korone: Kako da znate u koju državu možete ući

putovanja
Foto: Ilustracija. Izvor: Pixbay

Putovanja nas obrazuju na najlepši način i čine nas duhovno bogatijim. Međutim, pandemija korona virusa zaustavila je i otkazala svako putovanje.

Bilo da putuje iz turističkih, poslovnih ili nekih trećih razloga, putovanja Vam pružaju priliku da upoznate nove krajeve, ljude i njihove običaje. Ipak, korona virus naterao nas je da zastanemo i zdravlje stavimo na prvo mesto. Od velike je važnosti da budemo odgovorni prema sebi i drugima, i učinimo sve što možemo kako bismo se zaštitili.

Korna virus je naša nova svakodnevnica i svoj život moramo prilagođavati njemu. Zaštitne maske, dezinfekcija svega oko nas, naročito na javnim mestima, neizostavni su deo naše rutine. U svetu do sada ima oko 20 miliona potvrđenih slučajeva, a situacija je u svakoj zemlji drugačija.

Putovanja su važan deo ekonomije, stoga su pojedine zemlje otvorile granice. Međutim, granice nisu otvorene za državljane svih zemalja. Za one koji mogu da uđu postoje propisi i uslovi koje moraju ispuniti. Svaka država individualno donosi odluke, u zavisnosti od epidemiološke situacije, u svetu, svojoj i ostalim državama.

Što se naših državljana tiče, u neke države ulazak je dozovoljen (Albanija), a u nekim se Srbija nalazi u crvenoj zoni, te je ulazak zabranjen (Ukrajina). Crvena zona je spisak zemalja u kojima je izražena aktivnost korona virusa.

Situacija se menja konstantno, a na sajtu Ministarstva spoljnih poslova možete pogledati Režim ulaska državljana republike Srbije po zemljama.

Ulazak srpskih državljana u susedne zemlje

Crna gora

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, osim u slučaju da poseduju dozvolu za stalni ili privremeni boravak, ali uz obaveznu meru karantina u trajanju od 14 dana i PCR test ne stariji od 72 sata. Dozvoljen je tranzit, bez najave i bez zadržavanja.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju.

Hrvatska

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan.

Severna Makedonija

Državljani Srbije koji imaju regulisani boravak mogu da uđu u S. Makedoniju, kao i ona lica koja imaju zakazano lečenje. Neophodan je negativni test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji.

Bugarska

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolaze iz država članica EU ili Šengenskog sporazuma (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan), Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Republike Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Jordana i Ukrajine.

Ako dolaze iz trećih zemalja (sve zemlje koje nisu navedene u prethodnom pasusu, uključujući i Republiku Srbiju), državljani Srbije moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Rumunija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak, osim licima koja imaju regulisan boravak. Tranzit je moguć, uz prethodnu najavu od strane Ambasade.

Putovanja u države širom sveta

Na sajtu Ministrastva spoljnih poslova možete pronaći informacije o gotovo svim zemljama. Države su navedene azbučnim redom, a kako biste pretražili neku, na svojoj tastaturi pritisnite F3, i ukucajte ono što vas interesuje. Izdvojili smo nekoliko država.

Sjedninjene Američke Države

Državljani Srbije mogu da uđu u Sjedninjene Američke Države. U SAD ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini (osim Hong Konga i Makao), Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu.

Italija

Državljani Srbije ne mogu ni da uđu ni da tranzitiraju kroz Italiju. Od zabrane se izuzimaju posade prevoznika.

Grčka

Državljani Srbije od 6. jula ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i neke posebne kategorije građana, vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, državljani Srbije koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i sl.
Državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na svim drumskim prelazima, bez negativnog PCR testa i bez popunjavanja obrasca prijave (Passenger Locator Form – PLF). Državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske), uz obavezu posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku i uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr/#/).

Francuska

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak na teritoriju Francuske, osim ukoliko imaju regulisan boravak. Tranzit preko aerodroma u Francuskoj je moguć samo ukoliko ne podrazumeva napuštanje međunarodne zone (dozvoljeni boravak u zoni tranzita je 24 sata). Za putnike koji dolaze iz Srbije obavezan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata (osim za decu mlađu od 11 godina). Ukoliko putnik nema negativan test, obavezno je testiranje na aerodromu.

Nadamo se da smo Vam pomogli oko odluka koje se tiču putovanja. Uvek na umu imajte svoju bezbednost i čuvajte se.

Global digital clinic