Simboli Niša koje pamte svi posetioci

simboli niša

Kada neko dođe u Niš na fotografijama koje će poneti sa sobom uglavnom su iste zgrade ili spomenici kulture. Koji su to simboli Niša koje sa sobom ponese svako ko dođe u naš grad?

Simboli Niša ostaju kao uspomena na fotografijama i u srcu, evo po čemu se pamti grad na Nišavi.

Tvrđava

Tvrđava na obali Nišave, pravo je obeležje i simbol grada. Svakako predstavlja jedno od najlepših i najočuvanijih zdanja turske arhitekture na ovom delu Balkana. Rušena je i obnavljana više puta od strane Rimljana, Vizantinaca, Slovena, Bugara i Srba. Svoj današnji izgled dobila je 1723. godine kada su je podigli Turci na kraju svoje vladavine na ovim prostorima.

Izgrađena je na prostoru od preko 22 hektara, sa bedemima koji su dugački 2.100 metara, zidinama visokim 8 m, a širokim 3 metra. Unutar tvrđave i danas se mogu videti brojni ostaci niške istorije, hamam, arsenal oružja, Bali begova džamija, barutane, spomenik knezu Milanu Obrenoviću, hapsana i još mnoge druge. Tvrđava je svakako na prvom mestu simbola grada, i nema razglednice i fotografije iz Niša bez ovog istorijskog spomenika.

Ćele kula

Jedinstveni spomenik na svetu. Ne postoji još jedan takav. Nastao je kao posledica velike bitke na Čegru. Prema starim kazivanjima, niški Huršid paša je nakon osvojenog položaja na Čegru kada je pored 3000 Srba u bici poginulo duplo više Turaka, naredio da se skupe srpske glave, da im se odere koža, i da se lobanje uzidaju u kulu, a kože napune pamukom i pošalju u Carigrad. Upravo na putu za Carigrad napravljen je ovaj strašni spomenik kao opomena da se ne diže buna protiv Turskog carstva.

Prema zapisima iz 19. veka kula je četvorougaona, visine 4.5 metra. Na sve četiri strane nalazi se ukupno 56 redova, u svakom redu po 17 lobanja – ukupno 952 lobanje. Vremenom je veći deo lobanja nestao ili oštećen, i danas u kuli ima samo 58 lobanja. Ovaj spomenik takođe se nalazi na svim razglednicama Niša i većini fotografija koje će neko poneti sa sobom kada napusti Niš.

Ćele-kula
Ćele kula u Nišu; Foto: Turistička organizacija Niša

Spomenik oslobodiocima Niša

Ovaj spomenik je u najcentralnijoj centralnoj tački grada, na Trgu kralja Milana. Obeležava razdoblja oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Bugara i Nemaca. Spomenik se nalazi na visokom postamentu sa bronzanom skulpturom i konjanikom, vesnikom slobode u prirodnoj veličini. Ovaj spomenik, autora Antona Augustinčića, poznatog zagrebačkog vajara, otkriven je 1937. godine, a stavljen je pod zaštitu države 1983. Spomenik označava centar grada, i obeležje je Niša i za Nišlije. Kada se nalaze u centru, Nišlije se uglavnom nalaze kod konja. Definitivno se nalazi na svim razglednicama i fotografijama iz Niša.

simboli niša
Spomenik oslobodiocima Niša

Ambasador

Svako ko se slika ispred spomenika oslobodiocima Niša, gotovo je sigurno da će u jednom delu fotografije uhvatiti i Ambasador,  još jedno obeležje grada. Visok 60 metara, hotel Ambasador u centru Niša mora biti primećen i svako do dođe u ovaj grad ulazeći u gradsku zonu ovaj hotel zapamti.

simboli niša
Hotel Ambasador

Bubanj

Memorijalni park Bubanj je još jedan istorijski spomenik, nadaleko poznat simbol grada. Nalazi se izvan grada na uzvišenju koje se takođe zove Buban i simpolizuje žrtve II Svetskog rata. Procenjuje se da je ovde streljano između 10.000 i 15.000 ljudi, ali tačan broj se ne zna. Memorijalni park se sastoji iz više delova koji simbolično prikazuju strahote koje su se događale na ovom mestu, a tri monumentalne pesnice različitih visina simbolizuju muškarca, dete i ženu koji su streljani na ovom mestu. Kao simbol grada, nalazi se na velikoj većini razglednica iz Niša.

Spomen park Bubanj; Foto: Turistička organizacija Niša
Spomen park Bubanj; Foto: Turistička organizacija Niša

Spomenik Šabanu Bajramoviću

Podignut 2010. godine u čast Šabanu Bajramoviću, čuvenom Nišliji proglašenim kraljem romske muzike koga je magazin Time proglasio jednim od 10 najboljih bluz pevača na svetu. Spomenik u prirodnoj veličini je delo vajara Vlade Ašanina i postavljen ne iznad amfiteatra na keju, mestu gde se skupljaju mladi, i ispred Oficirskog doma. Šaban Bajramović prikazan je baš kao što je i izgledao na svojim nastupima i kako ga pamte i Nišlije, a i ceo svet, sa mikrofonom u ruci i u odelu.

Inicijativu da se podigne spomenik pokrenuo je tim Nišville jazz festivala. Tradicionalno se upravo ovde nalazi jedna bina u vreme pomenutog festivala gde se okuplja veliki broj ljubitelja odabrano dobre world, jazz i blues muzike. Šaban Bajramović je definitivno na fotografijama koje ćete pri poseti Nišu poneti sa sobom nazad.

spomenik šaban bajramović
Spomenik Šabanu Bajramoviću

Sremac, Kalča i Čapa i kazandžijsko sokače

Spomenik piscu Stevanu Sremcu i junaku Kalči iz njegove knjige „Ivkova slava“ nalazi se u pešačkoj zoni, Obrenovićevoj ulici na samom početku Kazandžijskog sokačeta. Bronzani spomenik koji prikazuje Sremca i Kalču kako sede za stolom i piju, dok Kalča prepričava svoje lovačke avanture dok pored njega sedi verni lovački pas Čapa napravio je vajar Ivan Felker. Za ovim stolom je i jedna prazna stolica, pa svi oni koji dođu u Niš iskoriste priliku da sednu za sto sa piscem i lovcem i naprave fotografiju. Kazandžijsko sokače počinje sa ovim spomenik, a u ovom sokačetu se danas nalaze brojni kafići i kafane, brend grada.

Kazandžijsko sokače u Nišu, Foto: Turistička organizacija Niša

Šojka

Svećar Šojka, takođe se nalazi u centru grada na Obilićevom vencu. Ovo nije turističko odredište koje privlači turiste, ali je svakako simbol grada jer nema onoga ko živi u Nišu, a da ne zna gde je Šojka. Čak za taj ceo stambeni kraj grada kaže „kod Šojke“. Šojka je inače jedina preostala svećarska radnja specijalizovana samo za pravljenje sveća, ali i jedna od najstarijih uopšte u celom gradu.

Ukoliko želite da carski grad viditeiz druge perspektive, do kraja oktobra možete otići na besplatno panoramsko razgledanje grada.

Izvor: MIC, Jelena Đukić Pejić

Global Digital Clinik