Panoramsko razgledanje grada: Niš iz druge perspektive

panoramsko razgledanje grada

Do kraja oktobra na raspolaganju je besplatno panoramsko razgledanje grada, te smo odlučili da odemo i provedemo Vas kroz ovu turu. Vežite se, krećemo.

Besplatno panoramsko razgledanje grada organizuje TO Niš u okviru programa “SRBIJA U SRCU U NIŠU”.

panoramsko razgledanje grada

Mesto polaska je Sinđelićev trg, pored javne garaže. Odatle autobus kreće ulicom Nikole Pašića. Obilazi Trg kralja Aleksandra, a zatim ide ka Bulevaru 12. februar, gde prolazi pored logora Crveni Krst. Ovaj logor jedan je od malobrojnih sačuvanih nacističkih logora u Evropi. On i danas svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva tokom nemačke okupacije Niša.

Autobus potom ide Bulevarom Nikole Tesle, zatim Jadranskom pored Tvrđave, odakle se pruža drugačiji pogled na Tvrđavu, Nišavu i kej. Niška tvrđava je simbol grada, smeštena je u samom centru na obali reke Nišave. Predstavlja jedno od najočuvanijih i najlepših osmanlijskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu 

Panoramski autobus svoju rutu nastavlja pored zgrade Univerziteta u Nišu, ka centru grada. Imaćete priliku da centralno gradsko jezgro vidite na drugačiji način, dobro osmotrite zgrade koje su svedočile mnogim istorijskim događajima, obratite pažnju na detalje i uživajte.

panoramsko razgledanje grada

Ruta se zatim nastavlja Voždovom ulicom, Bulevarom Zorana Đinđića do Bulevara svetog Cara Konstantina ka nalazištu Medijana. Videćete Dom vojske, zgradu Suda i Ćele-kulu. Ujedno je ovo i najprometniji deo grada, te ćete sresti mnoge Nišlije, koji su deo i duša Niša. Medijana je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji iz doba kasne antike (III i IV vek). Građena je tokom vladavine cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika.

panoramsko razgledanje grada

Na kružnom toku kod Medijane autobus se okreće i nastavlja ka Bulevaru Nemanjića, i prolazi pored parka Svetog Save, gde se nalazi Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Zatim se ulicama Sedmi Juli i Kralja Stefana Prvovenčanog vraća na Sinđelićev trg, gde se tura završava.

Naši saveti za Vas

Ukoliko odlučite da krenete u panoramsko razgledanje grada toplo se obucite. Ponesite jaknu sa kapuljačom ili neku kapu zbog vetra. Tokom našeg obilaska počela je da pada kiša, te nam je kišobran pritekao u pomoć. Na raspolaganju je i audio-vodič na srpskom i engleskom jeziku, te ponesite slušalice kako biste mogli da u potpunosti uživate u vožnji.

Dužina trase je 18 kilometara, a tura, zavisnosti od saobraćaja, traje oko 45 minuta. 

Besplatne ulaznice su dostupne u Turističkim informativnim centrima Turističke organizacije Niš uz lični identifikacioni dokument, i potpis o preuzimanju ulaznice:

  • TIC Obrenovićeva 38, 12-19h pon-pet, 14-19 sub
  • TIC Tvrđava Stambol kapija, 9-16 pon-pet, 9-14 sub

Ulaznice se mogu preuzeti i ispred autobusa u terminima vožnje.

Promotivni program BESPLATNO RAZGLEDANJE GRADA OTVORENIM AUTOBUSOM “SRBIJA U SRCU U NIŠU”, traje do kraja oktobra, u terminima 12:0014:00 i 16:00 časova.

RHMZ najavljuje lepe dane u oktobru te predlažemo da ih iskoristite i upoznate Niš na jedinstven način.